Virgil Musta: Foarte probabil că numărul cazurilor va creşte. În unele zone, sistemul sanitar nu va face faţă

Virgil Musta
Virgil Musta (tion.ro)

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta, a avertizat că este foarte probabil ca în următoarea perioadă, România să înregistreze, în fiecare zi, un nou record al infectărilor cu noul coronavirus.

Într-o intervenţie telefonică la B1 TV, cunoscutul medic i-a atenţionat pe români că, odată cu creşterea numărului de infectări, va creşte şi presiunea asupra sistemului de sănătate care, în unele zone ale ţării, ar putea ajunge să nu mai facă faţă situaţiei.

”Foarte probabil că numărul cazurilor va creşte, vom avea neplăcuta surpriză ca în fiecare zi să vedem un nou record, ceea ce este un lucru deloc îmbucurător pentru că, în scurt timp, în unele zone ale ţării, sistemul de sănătate nu va face faţă. Spitalele vor fi pline, terapiile intensive vor fi pline şi oamenii nu mai au unde să meargă să beneficieze de tratament de specialitate, şi mă refer la formele severe, nu la cele uşoare. Asta pentru că nu înţelegem că acele reguli, care nu sunt foarte greu de suportat, sunt neapărat necesare ca să nu ajungem într-o situaţie dificilă”, a explicat Virgil Musta.

Întrebat cum crede ar trebui să gestioneze medicii situaţiile în care pacienţi cu COVID-19 care au forme medii ale bolii solicită să părăsească unităţile medicale având în vedere că, în acest moment, nu există o lege prin care ei să poată fi obligaţi să rămână în spital, Virgil Musta a precizat:

”Aceste persoane trebuie să fie în legătură cu medicul de familie, iar în momentul în care starea se înrăutăţeşte şi chiar devine gravă să le recomande, totuşi, să se interneze în spital. Problema este, însă, că s-ar putea să fie prea târziu, din două motive: locurile din spital să fie deja ocupate şi experienţa mea de până acum a arătat că, cu cât prindeam boala într-o fază mai uşoară, incipientă, evoluţia este mai bună. Dacă surprindeam boala într-o fază severă, evoluţia era dificilă, de obicei pacienţii ajungeau la terapie intensivă şi parte din aceştia decedau”.

Nu în ultimul rând, medicul a precizat că nu este recomandat ca persoanele care suspectează că ar putea fi infectate cu noul coronavirus, dar nu vor să se interneze, să se trateze singure acasă.

”În niciun caz să se trateze din proprie iniţiativă pentru că nu au cunoştinţele necesare ca să poată să beneficieze de un tratament bun. În plus, aproape toate medicamentele sunt şi toxice şi rişti mai mult să te intoxici decât să evoluezi bine. Recomand ca aceste cazuri să consulte măcar medicul de familie şi el îi va da o terapie mult mai competentă, dar oricum nu vor putea beneficia de terapia antivirală pentru că acesta se găseşte doar în spital. (...) Situaţia este destul de complicată şi, dacă nu respectăm regulile, va scăpa de sub control. Este singura soluţie, la ora actuală, ca măcar individual, cei care nu doresc să se îmbolnăvească şi care sunt responsabili şi solidari cu prietenii, cu familia, să respecte regulile. Dacă le respecţi ai o şansă”, a subliniat medicul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură