Virolog chinez transfug susţine că Beijing-ul a acoperit gravitatea focarului iniţial

.
. (pixabay.com)

Un medic virolog transfug din Hong Kong a dezvăluit că a examinat date despre virusul Wuhan în decembrie 2019 şi ar fi avertizat un oficial chinez cu privire la riscul de transmitere de la om la om la 31 decembrie, cu mult înainte de a fi confirmat public de către regim şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) după jumătatea lunii ianuarie.

Într-un interviu pentru Fox News, publicat pe 10 iulie, dr. Yan Li-Meng a declarat că un coordonator al ei de la Universitatea din Hong Kong unde lucra, i-a cerut să studieze virusul asemănător SARS care deja explodase în oraşul central chinez Wuhan în decembrie 2019. Aflată în imposibilitate de a obţine informaţii de la autorităţile chineze, Yan a spus că a apelat la un prieten, un om de ştiinţă din cadrul Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor aparţinând regimului chinez, care avea cunoştinţe de primă mână despre focar.

Prietenul respectiv i-a spus pe 31 decembrie că boala se putea răspândi la oameni. Regimul comunist chinez nu a confirmat transmiterea de la om la om până pe 21 ianuarie, după săptămâni în care a susţinut că ar exista puţine sau nicio dovadă că s-ar fi întâmplat acest lucru.

Yan a fugit în Statele Unite în aprilie şi a solicitat azil, temându-se de represalii din partea regimului comunist pentru faptul că a alertat comunitatea ştiinţifică cu privire la adevarata amploare a epidemiei care lua avânt în Wuhan la momentul respectiv.

"Motivul pentru care am venit în SUA este de a transmite adevărul despre COVID", a spus Yan pentru Fox News.

Afirmaţiile sale se adaugă la tot mai multele dovezi care indică faptul că Beijingul a fost conştient de gravitatea focarului iniţial, dar a ales să-l acopere. Până când a recunoscut transmiterea de la om la om şi a închis oraşul Wuhan (pe 23 ianuarie, două zile mai târziu), cinci milioane de locuitori părăsiseră oraşul, ducând cu ei virusul în China şi în întreaga lume.

Yan a spus că atunci când a raportat descoperirile sale despre gravitatea focarului coordonatorului său la jumătatea lunii ianuarie, i s-a spus „să tacă şi să fie atentă”.

„După cum m-a avertizat înainte, 'nu atinge linia roşie'”, a spus Yan pentru Fox News, „vom avea probleme şi vom dispărea”.

Numeroase documente interne obţinute de The Epoch Times dezvăluie că autorităţile au raportat în mod constant mai puţine cazuri de virus Wuhan în diferite regiuni din China, chiar şi când au apărut noi focare în ultimele luni, în nord-estul Chinei şi în capitala Beijing.

OMS, care a lăudat în mod repetat regimul pentru „transparenţa” în administrarea pandemiei, a corectat recent cronologia sa oficială despre modul în care a fost informat cu privire la focarul iniţial din China.

Anterior, cronologia oficială a OMS susţinea că autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au notificat agenţia ONU cu privire la boală la 31 decembrie, dar acest lucru a fost schimbat, acum agenţia susţinând că de fapt biroul său din China „a preluat de pe un site o declaraţie de presă a Comisiei municipale de sănătate din Wuhan” cu privire la o aşa-numită pneumonie virală în oraşul chinez.

Săptămâna trecută, Statele Unite au depus o notificare că se vor retrage oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru rolul pe care l-a avut agenţia ONU de a ajuta regimul să muşamalizeze pandemia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe