'Virusul' elveţian: Europa este cuprinsă de griji privind imigraţia

Christoph Blocher, liderul Uniunii Democratice de Centru din Elveţia.
Christoph Blocher, liderul Uniunii Democratice de Centru din Elveţia. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Elveţienii nu sunt singurii europeni profund îngrijoraţi de imigraţie: multe ţări de pe continent şi-ar dori, la rândul lor, să impună limite nou-veniţilor de pe teritoriul Uniunii Europene, comentează Der Spiegel.

Persoana responsabilă pentru agitaţia care a cuprins în prezent Europa este Christoph Blocher, liderul Uniunii Democratice de Centru din Elveţia. În lipsa acestuia, referendumul elveţian nu ar fi trecut niciodată - şi cu siguranţă nu ar fi înregistrat succesul neaşteptat ca 50,3% dintre alegători să aprobe cote pentru imigraţia din ţările Uniunii Europene. Este un rezultat, scrie Der Spiegel, care subminează fundamentele Europei unite şi demonstrează, încă o dată, că Blocher s-a impus în faţa tuturor şi mai ales a guvernului elveţian de la Berna şi a Uniunii Europene.

Este triumful cel mai semnificativ al lui Blocher din 1992, atunci când acesta s-a folosit, de asemenea, de un referendum pentru a împiedica aderarea Elveţiei la Spaţiul Economic European - un rezultat care a oprit Eleveţia să mai cocheteze cu ideea aderării la UE.

Deşi puţini au acordat atenţie referendumului înainte ca acesta să aibă loc, rezultatul de săptămâna trecută a ajuns pe prima pagină a ziarelor din Europa, iar politicienii din numeroase ţări s-au pronunţat pe marginea acestui subiect. De asemenea, scrie Der Spiegel, a devenit rapid clar faptul că elveţienii au adus din nou în centrul atenţiei o problemă de care locuitorii de pe continentul european sunt preocupaţi.

De altfel, sprijinul indicat de sondaje pentru partidele populiste din mai multe ţări europene a atins un nivel record - un avertisment că forţele dezlănţuite de criză nu s-au risipit. Deşi cetăţenii europeni nu au fost niciodată îndrăgostiţi nebuneşte de instituţiile UE, în trecut, aceştia credeau, cel puţin, că apartenenţa la blocul comunitar era benefică economiei şi calităţii vieţii. Cu toate acestea, în condiţiile în care criza nu pare să vrea să plece, tot mai mulţi europeni au ajuns să creadă că Europa este cea care le ameninţă, de fapt, prosperitatea.

De altfel, notează Der Spiegel, nu doar politicieni populişti - cum ar fi Heinz-Christian Strache (Austria), Geert Wilders (Olanda) sau Marine Le Pen (Franţa) - s-au grăbit să îi felicite pe elveţieni şi să ceară cote în cazul propriilor ţări. Chiar şi politicienii cu reputaţia de moderaţi, cum ar fi fostul premier francez, François Fillon, au cerut, de asemenea, cote, iar în Germania, un studiu a constatat că 48% dintre locuitori ar sprijini o politică similară.

În particular, Bruxellesul este preocupat de faptul că virusul elveţian ar putea infecta Marea Britanie, unde ura pentru UE este atât de mare încât un politician conservator a acuzat indirect Bruxellesul de recentele inundaţii din ţară. Multe persoane din Marea Britanie au fost încântate de rezultatul referendumului elveţian, însă nimeni nu a fost la fel de vocal la în această privinţă ca liderul UKIP, Nigel Farage.

Potrivit Der Spiegel, UE trebuie să găsească un răspuns la situaţia actuală. De asemenea, Uniunea trebui să devină mai flexibilă şi mai puţin birocratică, dacă doreşte să reducă din avântul oponenţilor săi. În acelaşi timp, scrie publicaţia germană, UE nu poate permite să fie şantajată, deşi succesul actual al populiştilor de dreapta creşte presiunea asupra Comisiei Europene. Bruxellesul trebuie să reacţioneze la faptul că mulţi europeni nu mai sunt favorabili unui continent cu graniţe deschise, ci mai degrabă văd în acestea o ameninţare reală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe