Virusul misterios din China se răspândeşte rapid, ajunge în statul Washington

A ajuns în Beijing, Shanghai, Tianjin, Zhejiang, Henan, Chongqing, Hong Kong, Bangkok, Seul, Tokyo, Brisbane, Taipei şi statul Washington
.
. (Dimas Ardian / Getty Images)

Epidemia de pneumonie misterioasă, cauzată de un virus la fel de enigmatic, despre care autorităţile chineze susţin că nu au informaţii, descoperit pentru prima dată la sfârşitul anului trecut în Wuhan, s-a răspândit rapid în multe oraşe.

Numărul mare de oraşe în care este semnalat acum arată clar că răspunsul iniţial al Beijingului la epidemie ridică întrebări - iniţial China a insistat că poate menţine controlul asupra epidemiei, că numărul îmbolnăvirilor este mic şi că virusul nu se transmite pe cale umană.

După estimări mult mai îngrijorătoare publicate de epidemiologi occidentali, China a recunoscut brusc că numărul celor afectaţi de epidemie este substanţial mai mare - transmiterea se poate face de la om la om -, concomitent cu apariţia ştirilor despre îmbolnăviri ale corpului medical, toate acestea sugerând că virulenţa cu care se transmite infecţia este mult mai mare decât se spunea anterior.

China recunoaşte acum 300 de cazuri în China, însă există persoane care s-au îmbolnăvit în toată regiunea Asia-Pacific şi, mai nou, în SUA, iar oficialii din domeniul sănătăţii sunt extrem de îngrijoraţi.

Potrivit publicaţiei Bloomberg, un american de 30 de ani, întors în SUA săptămâna trecută a contractat virusul în Wuhan.

Creşterea bruscă a cazurilor raportate de China, în urma presiunii internaţionale, a făcut ca autorităţile aero-portuare din SUA, Australia şi din alte ţări să înceapă urmărirea temperaturii corporale a călătorilor pentru a depista eventuale cazuri.

Miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii va decide dacă epidemia curentă este calificată ca urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, o etichetă care se aplică doar celor mai complexe patologii cu potenţial de pandemie.

OMS ar putea recomanda restricţionarea călătorilor sau măsuri drastice impuse guvernelor din întreaga lume.

Răspândirea este agravată de începerea vacanţei pentru Anul Nou chinezesc, ce începe la 25 ianuarie, aducând Anul Şobolanului de metal. În această perioadă, asiaticii, în special chinezii, călătoresc masiv pentru a petrece sărbătorile cu familia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe