Virusul Wuhan: cea mai letală zi pentru Italia. Epidemia din Spania încă ascendentă

Coronavirusul din Wuhan sperie Coreea de Sud printr-o creştere exponenţială
Coronavirusul din Wuhan sperie Coreea de Sud printr-o creştere exponenţială (Anadolu Agency via Getty Images)

Italia a raportat 969 de decese în 24 de ore, iar Spania 769. Italia are acum 86.498 de cazuri, aproximativ acelaşi număr ca SUA.

Ambele ţări se află într-o carantină aproape completă, guvernele celor două ţări mizând pe interacţiuni sociale limitate pentru a contribui la stăvilirea epidemiei.

Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, a convocat o reuniune de urgenţă a cabinetului pentru a încerca să obţină o cale de ieşire din criza care a cuprins rapid naţiunea spaniolă.

„Este posibil să intrăm într-o fază de stabilizare, dar încă nu am atins vârful epidemiei”, a declarat ministrul Sănătăţii, Salvador Illa, la o conferinţă de presă la Madrid.

Întrucât Italia şi Spania raportează acum cele mai multe decese la nivel mondial, focarul european stresează la maximum sistemele de sănătate şi, în unele cazuri, obligă medicii să aleagă cine ar trebui să trăiască sau să moară.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a încercat vineri să susţină sprijin pentru lupta împotriva bolii, chiar dacă unii lideri mondiali precum preşedintele american, Donald Trump, pun la îndoială necesitatea unor măsuri extreme.

Primul ministru american Boris Johnson, care a fost criticat pentru că a reacţionat lent la epidemie, a devenit primul lider mondial care a spus că a fost testat pozitiv la infecţia cu virus Wuhan şi se autoizolează în birourile sale din Downing Street cu „simptome uşoare”.

Prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, este şi el infectat.

Infecţiile din Marea Britanie se dublează la fiecare trei-patru zile, a spus ministrul Michael Gove. Aproximativ 14.543 de persoane din Marea Britanie sunt acum oficial infectate cu virus Wuhan, o creştere de 2.885 faţă de raportul de joi. În afară de Johnson, secretarul sănătăţii, Matt Hancock, a fost de asemenea găsit pozitiv, iar însărcinatul cu probleme de sănătate Chris Whitty, a declarat că are simptome şi că se va autoizola pentru o săptămână.

În Franţa, numărul cazurilor a crescut la 32.964 de la 29.155, cu un total de 1.696 de decese.

Liderii Uniunii Europene au recunoscut în mare parte pericolul, dar au avut greutăţi în obţinerea unei decizii comune joi, în timpul unui summit virtual cu privire la o strategie comună de limitare a impactului economic. Au lăsat detaliile cheie pentru negocierile din săptămânile următoare.

Preşedintele italian, Sergio Mattarella, a declarat într-o adresă video că, deşi BCE şi Comisia Europeană au luat „decizii financiare şi economice importante şi pozitive” pentru a combate criza produsă de pandemie, şefii de stat până acum nu au reuşit să acţioneze colectiv.

„Criza extraordinară”

În absenţa unui răspuns comun al UE, guvernele naţionale au procedat singure. În Germania, camera superioară a parlamentului a dat ultima undă verde vineri unui pachet în valoare de peste 750 de miliarde de euro.

În timp ce numărul morţilor este în continuă creştere, autorităţile italiene din domeniul sănătăţii s-au arătat prudent optimiste în ultimele zile, deoarece numărul cazurilor noi pare să scadă. Acest lucru a fost confirmat vineri, după ce numărul noilor infecţii în ţară a scăzut la 5.959, comparativ cu 6.153 în ziua precedentă.

Chiar dacă răspândirea focarului pare să încetinească, încep să apară dovezi ale impactului asupra economiei. Încrederea în rândul întreprinderilor italiene s-a prăbuşit în această lună în toate sectoarele. Sentimentul consumatorilor s-a deteriorat şi el.

Alitalia, compania aeriană falimentară, a anunţat că va disponibiliza aproape 7.000 de muncitori, în timp ce fabrica de oţel Taranto a companiei Arcelor Mittal, cu cea mai mare capacitate din Europa, a solicitat suspendarea temporară a întregului său personal, mai mult de 8.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe