Virusul Wuhan: Şefii agenţiilor de informaţii americane nu exclud teoria unui accident de laborator

Avril Haines
Avril Haines (Al Drago-Pool/Getty Images)

Şefii agenţiilor de informaţii ai preşedintelui Biden nu au stabilit încă modul în care s-a transmis, iniţial, virusul Wuhan, dar spun că nu exclud posibilitatea ca acesta să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan, China.

"Este absolut exact - comunitatea de informaţii nu ştie exact unde, când, sau cum a fost transmis virusul COVID-19 iniţial", a declarat directorul Biroului de Informaţii Naţionale, Avril Haines, miercuri, parlamentarilor în timpul unei audieri a Senatului, în Comisia pentru informaţii.

„Practic, datele s-au unit în jurul a doua teorii alternative. A apărut în mod natural din contactul uman cu animale infectate sau a fost un accident de laborator", a răspuns Haines la o întrebare a vicepreşedintelui comitetului, senatorul Marco Rubio, R-Fla.

„Aici ne aflăm acum, dar continuăm să lucrăm la această problemă, să colectăm informaţii şi să facem tot ce putem pentru a vă oferi o mai mare încredere în acel scenariu”, a spus Haines.

Posibilitatea ca oamenii de ştiinţă chinezi care studiază coronavirusurile să fi scurs accidental un eşantion de laborator a fost o teorie ridicată pentru prima dată în timpul administraţiei Trump. Eforturile preşedintelui Donald Trump de a da vina pe China pentru răspândirea virusului, au dus la politizarea teoriei. De asemenea, scenariul respectiv a fost combinat cu o teorie alternativă, respinsă de oamenii de ştiinţă şi exclusă de comunitatea de informaţii, conform căreia virusul ar putea fi o armă biologică.

În ciuda controversei, comunitatea de informaţii a cântărit posibilitatea unui accident de laborator survenit anul trecut. Mărturia lui Haines, miercuri, este cea mai clară şi cea mai publică confirmare până în prezent a investigaţiei în curs a comunităţii de informaţii cu privire la această teorie.

Directorul CIA, William Burns, fost diplomat, a declarat că este de acord cu Haines şi, de asemenea, a criticat Beijingul pentru lipsa sa de transparenţă.

„Singurul lucru clar pentru noi şi pentru analiştii noştri este că autorităţile chineze nu au fost pe deplin cooperante sau pe deplin transparente în ceea ce priveşte colaborarea cu [Organizaţia Mondială a Sănătăţii, n.r.] sau în privinţa furnizării tipului de date complete, originale, care ar ajuta la răspunsul la aceste întrebări” a spus el miercuri. „Facem tot ce putem, folosind toate sursele disponibile tuturor celor din această comisie, pentru a încerca să ajungem la adevăr”.

Comunitatea de informaţii din SUA, bazându-se pe informaţiile colectate de pe canalele de comunicaţii militare, a observat că oficialii chinezi discutau planuri pentru a se asigura că guvernul ar putea funcţiona în ciuda unei crize.

Efortul guvernului chinez de a împiedica investigaţiile din exterior este unul dintre motivele pentru care posibilitatea unui accident de laborator este încă luată în considerare.

Un număr de oameni de ştiinţă contestă sau se îndoiesc de teoria accidentelui de laborator, dar există un consens din ce în ce mai mare cu privire la necesitatea unei investigaţii reale asupra originilor pandemiei pentru a preveni următorul focar.

Un grup de oameni de ştiinţă şi sceptici a publicat o scrisoare în New York Times pe 7 aprilie cerând „anchete suplimentare” cu privire la originile pandemiei, criticând lipsa unui „proces robust” de investigaţie, care ar putea inhiba „viitoarele strategii de prevenire şi răspuns la pandemie. ”

În timp ce foşti înalţi oficiali ai administraţiei Trump au discutat public teoria accidentelor de laborator în mai multe rânduri, consilierii de top ai lui Biden, inclusiv consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, au criticat ultima anchetă a OMS cu privire la originile pandemiei.

În cazul în care COVID-19 ar fi scăpat dintr-un laborator, ar fi probabil imposibil să se demonstreze acest lucru în absenţa unui denunţător din China, sau a unei alte forme de dovadă provenită de la cei conştienţi sau implicaţi în accident. La un an după primele cazuri raportate de COVID-19, poate fi imposibil să se obţină acest gen de detalii.

Conform raportului recent publicat de comunitatea de informaţii a SUA, ameninţarea din partea bolilor şi pandemiilor va continua în viitor. „Trebuie să ne aşteptăm la lucruri neobişnuite”, notează raportul, „şi să aplicăm lecţiile acestei pandemii în deciziile noastre în viitor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe