Virusul Wuhan: Tulpina lambda are mutaţii neobişnuite, poate fi rezistentă la vaccin

.
. (pixabay.com)

Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de faptul că o variantă nou etichetată a COVID-19, detectată pentru prima dată în Peru, poate fi rezistentă la vaccinurile COVID-19 din cauza mutaţiilor „neobişnuite”.

Cercetătorii de la Universitatea Chile din Santiago au subliniat, în concluziile unui studiu publicat într-o variantă draft săptămâna trecută, că varianta are „un potenţial considerabil de îngrijorare".

"Datele noastre arată pentru prima dată că mutaţiile prezente în proteina spike a variantei lambda conferă rezistenţă faţă de anticorpii neutralizanţi şi infecţiozitate crescută", au scris cercetătorii în lucrarea care nu a fost încă evaluată de colegi.

Varianta lambda, cunoscută şi sub denumirea de C.37, ar fi apărut pentru prima dată în Peru în august anul trecut, dar a fost recunoscută ca potenţială ameninţare globală doar în ultimele săptămâni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) declarând că este o tulpină de interes pe 17 iunie, după ce a apărut în mai multe ţări simultan.

Tulpina lambda a fost „asociată cu rate substanţiale de transmitere comunitară în mai multe ţări”, a spus acesta.

În Peru, tulpina lambda reprezintă acum 82% din noile infecţii. Între timp, Chile, Argentina, Brazilia, Columbia, Ecuador şi Mexic au confirmat, toate, cazuri pe scară largă ale variantei.

Virologul OMS Jairo Mendez-Rico a declarat pentru DW că, deşi tulpina poate prezenta rate mai mari de infecţie, nu există niciun indiciu că este mai agresivă.

Mendez-Rico a declarat presei că sunt necesare mai multe date pentru a compara tulpina nou etichetată cu alte tulpini existente, cum ar fi gama (P.1) şi delta (B.1.617.2), care au fost deja clasificate de OMS ca tulpini cu potenţial de îngrijorare.

Jeff Barrett, director al Iniţiativei de genomică COVID-19 de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, a declarat pentru Financial Times că este greu să se înţeleagă „periculozitatea tulpinii lambda folosind date de calcul şi de laborator”, deoarece are „un set neobişnuit de mutaţii, comparativ cu alte variante”.

„Având în vedere că această variantă s-a răspândit rapid în Peru, Ecuador, Chile şi Argentina, credem că lambda are un potenţial considerabil de a deveni o variantă de îngrijorare”, a transmis agenţia de sănătate publică a SUA.

OMS a afirmat că sunt necesare studii suplimentare pentru a „valida eficacitatea continuă a vaccinurilor” în faţa tulpinii lambda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură