Vitalie Călugăreanu: Statul este obligat să mă apere ca jurnalist, indiferent de apucăturile unora care se simt deja dictatori

Paznicul care, după ce a lovit echipa de filmare a postului Jurnal TV trebuia să fie tras la răspundere şi încătuşat imediat, face parte din structurile paramilitare pregătite pentru venirea jurnaliştilor, consideră Valeriu Saharneanu.
Vitalie Călugăreanu, corespondent Deutsche Welle
Vitalie Călugăreanu, corespondent Deutsche Welle (Captură Foto)

Cu câteva zile în urmă, o echipă a postului de televiziune Jurnal TV a fost agresată fizic şi verbal la poarta omului de afaceri Iurie Luncaşu despre care presa a scris în nenumărate rânduri că ar fi cumnatul liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ceea ce, în opinia jurnalistului Vitalie Călugăreanu, denotă faptul că li s-au dat nişte garanţii că indiferent ce ar face nu li se va întâmpla nimic.

Menţionăm că unul dintre paznici a lovit operatorul Jurnal TV cu o lopată de curăţat zăpada, după care o maşină a blocat drumul astfel încât echipa de filmare să nu poată părăsi locul incidentului.

În context, Călugăreanu a ţinut să amintească despre modul în care au reacţionat poliţiştii în cazul jurnalistelor de la Ziarul de Gardă atunci când au fost împiedicate să filmeze la Global Business Center (GBC), iar modul în care s-au făcut că au investigat acel caz dovedeşte exact faptul că sunt siguri că nu li se va întâmpla nimic pentru că ”oamenii au umbrelă la nivel politic”. ”Prin urmare este de aşteptat ca lucrurile să se agraveze în continuare”, a adăugat jurnalistul.

La rândul său, jurnalistul Alex Cozer consideră că astfel de gesturi au rolul de a intimida jurnaliştii, de a-i face să se gândească de mai multe ori înainte de a se apuca de vreun reportaj sau de a filma în anumite locuri.

”Sunt nişte indivizi care trăiesc într-o altă lume, pe spatele simplilor cetăţeni, în lux şi cu pază şi au impresia că îşi pot permite orice, şi anume faptul că este cumnatul lui Plahotniuc şi permite să se comporte în felul acesta”, a declarat Cozer în cadrul emisiunii ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

La întrebarea moderatorului de ce unii cetăţeni ai Republicii Moldova au un astfel de comportament, jurnalistul Valeriu Saharneanu a menţionat că ”regimul care a furat atâta, inclusiv instituţii mass media şi miliarde, acum este dispus să se apere”.

Mai mult decât atât, Saharneanu a specificat că acest aşa-zis paznic care, după ce a lovit reporterii, trebuia să fie tras la răspundere şi încătuşat imediat, face parte din structurile paramilitare pregătite pentru venirea jurnaliştilor.

Făcând referire la Plahotniuc, Valeriu Saharneanu a subliniat că ”el s-a baricadat, şi-a făcut o cetate în jur, s-a dotat cu un fel de armată pentru ca aceste instituţii de pază care stau acum la poarta fiecăruia sunt tot ale lor şi sunt dezlegate să meargă în ofensivă contra jurnaliştilor, să-i lovească cu lopata ca să îndepărteze cât mai mult presa de subiectele de interes”.

După ce au fost agresaţi fizic, reporterii au fost numiţi şi şobolani de către şeful de securitate al lui Iurie Luncaşu, la care Alex Cozer a punctat că ”probabil pentru ei şobolani sunt toţi cetăţenii Republicii Moldova, toţi cei care îşi permit să deschidă gura”.

Din păcate însă, a punctat jurnalistul, în Republica Moldova avem două lumi paralele, lumea celor 2 la sută extrem de bogaţi şi restul cetăţenilor, un fel de sclavi ai celor 2 la sută.

De menţionat este faptul că, din momentul incidentului, Ministerul de Interne nu a reacţionat, nici măcar cu un comunicat. Potrivit jurnalistului Vitalie Călugăreanu, în astfel de situaţii, într-o ţară civilizată, MAI ar fi reacţionat la 30 minute cel mult, la noi dacă s-a tăcut înseamnă că cineva încearcă să treacă acest caz sub tăcere, ori se face că nu s-a întâmplat nimic, iar asta este o problemă gravă.

”Statul este obligat să mă apere pe mine ca jurnalist. În momentul când apar astfel de situaţii statul nu trebuie să aştepte ca jurnalistul să moară pentru ca lucrurile cumva să înceapă a se mişca. Statul trebuie să prevină astfel de cazuri, altfel nu face decât să încurajeze astfel de acţiuni. Noi pretindem că avem stat, deci avem instituţii care ar trebui să-şi facă treaba bine, independent de ceea ce se întâmplă la nivel politic şi apucăturile unora care se simt deja mari dictatori în ţara asta. Dacă aceste instituţii încetează să-şi mai facă treaba şi se subordonează politicului, atunci noi chiar avem un stat capturat şi trebuie să recunoaştem clar lucrurile acestea, să declarăm, şi să acţionăm ca atare”, a conchis Călugăreanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe