Vizita lui Xi oferă slabe promisiuni de reformă

WASHINGTON- Vicepreşedintele Republicii chineze, Xi Jinping îşi va încheia vizita sa oficială în Statele Unite, vineri - o vizită care a ridicat mai multe întrebări decât răspunsuri.

Scopul administraţiei Obama a fost să-l cunoască pe Xi şi să construiască o puternică relaţie personală cu el: Xi nu este încă la putere dar este destinat să fie următorul lider al regimului chinez, posibil pentru următoarea decadă.

Observatorii Chinei spun că procesul „de cunoaştere” poate fi un avantaj odată cu venirea lui în 2013, când, o relaţie SUA-China deja tensionată poate deveni mai complexă, dar rămâne de văzut cât de mult ar putea un american să ştie ceea ce va face un conducător în China comunistă.

În evaluarea viitorului lider al PCC, Dan Blumenthal, analist sinolog de la American Enterprise Institute (AEI), a spus: „Nimeni nu ştie cu adevărat cine este Xi şi ceea ce reprezintă el.”

El a notat că atunci când Hu Jintao a vizitat Statele Unite ca vicepreşedinte acum 10 ani, oficialii americani au sperat că actualul lider chinez Hu să fie un reformator. În timp ce Hu a supravegheat creşterea economică a Chinei, el a iniţiat, de asemenea, represiuni dure împotriva libertăţii vorbirii, practici comerciale nedrepte şi o considerabilă deteriorare a drepturilor omului.

De atunci, administraţiile SUA au renunţat la a mai crede în reformele lui Hu Jintao şi ale premierului Wen Jibao, a spus Blumenthal, adăugând că ei privesc acum spre un Xi mult mai „cosmopolit”. Dar Blumenthal este sceptic, spunând că sub o guvernare comunistă ideea reformei este foarte diferită de cea a Statelor Unite.

El vede mai multe lupte fracţionale care au loc acum în China şi influenţa crescândă a Armatei de Eliberare a Poporului (AEP).

„Nu văd ca Xi şi oamenii lui să fie reformişti”, spune Blumenthal.

Basketul şi Drepturile

Xi este programat să vorbească la Forumul de Schimburi Economice China-SUA de la Los Angeles, vineri, unde va participa şi vicepreşedintele Joe Biden. Acesta şi-a petrecut ceva timp cu Xi în China anul trecut şi este gazda lui oficială în timpul şederii sale în Statele Unite.

Xi îşi va încheia vizita cu participarea la un joc de basket jucat între NBA’s Phoenix Suns şi Los Angeles Lakers.

În timpul vizitei sale, Xi a fost în defensivă cu privire la chestiunea drepturilor omului. Printre chestiunile fierbinţi se află şi problema Taiwanului. RPC reclamă posesiunea insulei, poziţie în opoziţie cu cea a majortăţii taiwanezilor.

Xi a ridicat problema Taiwanului la un prânz organizat miercuri de Camera de Comerţ a SUA la Washington. El a propus că Statele Unite ar trebui să adere la principiul „o China” şi să „ia măsuri concrete care să se opună independenţei Taiwanului”. S-a referit, de asemenea, la Tibet, propunând Statelor Unite să respecte pretenţia de suveranitate chineză asupra Tibetului.

Înaintea vizitei lui Xi, vicepreşedintele Biden s-a întâlnit cu patru figuri proeminente, experţi de drepturile omului, lansând o declaraţie în care semnala deteriorarea drepturilor umane în China. El a reiterat public îngrijorările în timpul unui prânz în onoarea lui Xi, dar grupuri şi activişti de drepturile omului cred că Statele Unite ar trebui să facă mai mult.

Ameninţarea represiunii

Dizidentul chinez Dr.Yang Jianli, spune că Statele Unite nu ar trebui să tolereze brutalitatea regimului împotriva poporului chinez.

„Un regim care îşi reprimă propriul popor reprezintă o adevărată ameninţare asupra lumii”, a declarat el pentru The Epoch Times.

Dr. Yang a fost unul din sutele de protestatari din faţa Casei Albe în timpul vizitei lui Xi, în ziua de 14 februarie. Protestatarii au inclus grupuri de tibetani, taiwanezi, practicanţi Falun Gong şï uiguri.

Dr Yang şi-a exprimat slaba speranţă că Xi va aduce schimbarea în China, şi, arătând spre grupuri a spus: „încălcarea drepturilor umane în China e ”omniprezentă, este peste tot ... nu este acceptabil. Acesta este mesajul meu către Obama şi Biden.

Ellen Bork, din partea organizaţiei pro-democratice Iniţiativa Politicilor Străine, crede că „vizita nu ar trebui să aibă loc vreodată.”

Vorbind la forumul AEI, ea notează că răspunsul SUA la abuzurile suferite de către oamenii din China „nu este adecvat circumstanţelor”. Bork a activat înainte la Freedom House şi crede că forma de angajament „super-personalizată” ţine mai mult de „proces” decât de „substanţă.”

Ei i-ar plăcea să vadă mai puţine relaţii personale la nivel înalt care favorizează contactul de la om la om.

Derek Scissors, analist în probleme de China din partea laboratorului de idei conservator al Fundaţiei Heritage, a spus că dacă era ceva pozitiv în vizita lui Xi Jinping, aceasta era vizita lui la Iowa şi Los Angeles.

Scissors crede că Statele Unite suferă din lipsă de strategie coerentă faţă de China, iar din această cauză a fost incapabilă să facă progres în privinţa preocupărilor economice şi comerciale China-SUA, incluzând schimbul de valută, încălcările comerciale, furtul de proprietate intelectuală şi securitatea cibernetică.

Până va exista un focus al priorităţilor, el crede că relaţia se va bălăci în platitudini şi politici ineficiente.

Totuşi, „extinzând relaţia dincolo de centură şi inele rutiere în China este un lucru pozitiv”, a spus el „care permite ambelor centre regionale, atât aici cât şi în China să negocieze direct.”

Iowa ar putea confirma asta: în timpul vizitei acolo, Xi şi-a anunţat planurile de a achiziţiona boabe de soia în valoare de 4,3 miliarde dolari, construindu-şi astfel cea mai mare afacere de până acum.


Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.