Vizitatorii avocatului chinez orb Chen Guangcheng au disparut dupa ce au fost interceptati

Chinezul militant orb, Chen Guangcheng, impreuna cu familia sa, inainte de a fo condamnat la inchisoare pentru patru ani
Chinezul militant orb, Chen Guangcheng, impreuna cu familia sa, inainte de a fo condamnat la inchisoare pentru patru ani (STR / AFP / Getty Images)

Cazul Chen Guangcheng, activistul chiez orb, condamnat la 4 ani inchisoare pentru activitatea sa in domeniul drepturilor omului, a ridicat si mai multe semne de intrebare in ultima vreme.

Chen Guangcheng s-a facut cunoscut cand a inceput sa militeze pentru drepturile taranilor si abolirea politicii unui singur copil. Dupa terminarea celor patru ani de detentie, in septembrie 2010, Chen s-a intors acasa, unde insa a fost plasat sub arest la domiciliu, din cauza fricii autoritatilor fata de popularitatea sa.

Pentru a disipa misterul si lipsa de stiri care il inconjoara pe Chen, Liu Shasha, un activist pe internet, s-a gandit sa-l viziteze pe activistul orb si a chemat alte cinci persoane din Xuzhou, provincia Jiangsu, sa il se alature. Ei si-au unit fortele cu alti activisti locali: domnul Xu, Liu Yong si un calugar budist numit Shi Chexin.

Toti cei noua sunt acum de negasit, in conformitate cu apelurile telefonice efectuate de ziarul The Epoch Times si cu oamenii care au incercat sa-i contacteze in persoana.

Miao Jue, o neobosita activista pentru drepturile omului, foarte interesata de cazul lui Chen, a declarat pentru The Epoch Times ca telefoanele mobile ale membrilor grupului par a fi oprite. Ultimul apel telefonic pe care Miao Jue l-a primit de la Liu Shasha a fost la ora 15:00 pe 5 octombrie.

Cu trei ore inainte, vizitatorul Zhu Wenli din provincia Jiangsu a fost capturat. Zhu l-a sunat pe Liu Shasha, spunand: "Sunt in pericol". De atunci Zhu a disparut si el.

Freemoren, un portal de stiri pe Twitter care urmareste cazurile privind drepturile omului, l-a intervievat pe Zhu Wenli cand se ascundea in campurile de porumb din apropierea casei lui Chen Guangcheng. El a povestit cum a fost reperat si cum oamenii strigau "500 de yuani, 500 de yuani, vom primi 500 de yuani drept rascumparare." Aceasta suma este echivalentul a aproximativ 80 de dolari.

La telefon, Zhu a declarat ca terenul din jurul casei lui Chen Guangcheng a fost curatat de vegetatie, probabil pentru a face mai usoara supravegherea de catre gardieni. El a spus ca persoanele care patruleaza la intrarile si iesirile orasului si in apropierea casei lui Chen sunt platiti cu 100 de yuani, sau 15$ pe zi. Curand dupa acea convorbire, Zhu nu a mai raspuns la telefon, probabil pentru ca a fost capturat.

Miao Jue a relatat pentru Vocea Americii in 5 octombrie ca, intr-o conversatie de-a sa cu Zhu, acesta a afirmat ca printre sateni circula zvonul ca Chen Guangcheng era deja mort.

The Epoch Times s-a aflat in imposibilitatea de a obtine mai multe informatii despre acest caz, pentru ca la scurt timp Miao Jue a disparut si ea. Un angajat al unui hotel din Xuzhou, unde s-au cazat ei, a declarat ca au fost luati de politie.

Cazul lui Chen a primit o atentie speciala in China in randul internautilor si altor persoane. Iar ziua de 5 octombrie nu este nici ea prima de acest fel.

Activitatea lui Chen in numele grupurilor afectate de Partidul Comunist Chinez a stabilit un exemplu inalt si multi au cautat sa-l ajute in activitatea sa plina de altruism pe care a desfasurat-o in anii precedenti.

Dupa ispasirea sentintei sale de inchisoarea pentru activism, Chen s-a intors acasa in septembrie 2010 si a fost pus sub supraveghere continua. Peste 10 paznici, pe rand, monitorizeaza casa lui zi si noapte, iar autoritatile au instalat un sistem de bruiaj care sa obstructioneze folosirea de telefoane mobile in zona.

Mama in varsta a lui Chen este singura persoana care poate iesi din casa pana la magazin pentru cele necesare si numai atunci cand este insotita de un paznic. La cateva luni dupa ce militantul Chen a fost pus sub arest la domiciliu, un clip video care detaliaza conditiile lui de detentie a fost postat pe Internet fara acordul autoritatilor. Din aceasta cauza, cei care pazeau casa au efectuat un raid si i-au batut grav pe Chen si sotia sa, Yuan Weijing.

Un blogger chinez, reflectand asupra cazului, a scris: "Prizonierii de razboi sunt tratati mai bine decat Chen Guangcheng." La scurt timp un altul a raspuns: „Pentru ca prizonierii de razboi s-au predat. Chen Guangcheng inca nu a facut-o.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe