Vlad Filat: Eliberarea înainte de termen din închisoare are la bază exclusiv norma legală

Vlad Filat
Vlad Filat (facebook.com)

Fostul premier moldovean Vlad Filat informează că eliberarea sa condiţionată înainte de termen din închisoare are la bază exclusiv norma legală şi proceduri extrajudiciare expres stabilite. Iar ping-pong-ul între partide ar urmări interesul politic. „Mai nimic nu s-a schimbat în modul de a înţelege şi de a face politică şi justiţie în Republica Moldova. Este o presiune enormă asupra funcţionarilor şi a justiţiei.”

Acesta a explicat că potrivit prevederilor legale, deţinutul care întruneşte condiţiile legii şi ispăşeşte o pedeapsă de două treimi din termenul stabilit, are dreptul la eliberare condiţionată. Lucru care s-a respectat întocmai în cazul său.

„Calculul care a fost prezentat public, precum că am fost condamnat la 9 ani, iar 4 ani nu reprezintă două treimi din termen, este cel puţin speculativ.

Având în vedere decizia CEDO, eu m-am adresat în instanţele naţionale, care au redus termenul de 9 ani cu 709 zile. Dacă faci un calcul matematic simplu, conform procedurilor legale, suma între patru ani şi ceva plus 709 zile reprezintă mai mult decât două treimi din termen”, a adăugat fostul politician într-un interviu exclusiv pentru tribuna.md.

Despre speculaţiile în jurul Comisiei Penitenciarului 13 care a examinat şi a remis demersul de eliberare condiţionată în instanţă, fostul premier a notat că fiind întrunite toate prevederile legale, a depus cererea către administraţia instituţiei, care, în termen legal, a examinat-o şi a înaintat-o, prin vot unanim, instanţei.

„Data de 12 noiembrie (ziua căderii Guvernului Sandu n.r.), era penultima zi în care se putea depune demersul. Legea stabileşte expres că acesta se depune în decurs de 5 zile de la data adoptării deciziei de către Comisie. Decizia fost luată de Comisie pe data de 8 noiembrie 2019”, a subliniat Vlad Filat precizând că planurile sale de viitor ţin de viaţa privată şi nu au legătură cu activităţile politice, ceea ce nu înseamnă că nu va avea o comunicare cu oamenii care se ocupă de politică. „Am speranţa că interesul politic şi justiţia sunt lucruri absolut separate.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe