Vlad Voiculescu face radiografia sistemului sanitar: Totul se reduce la corupţie şi proastă guvernanţă!

Siguranţa pacientului rămâne un termen irelevant pentru actualii lideri ai sistemului de sănătate de la noi, iar asta ne va costa mii de vieţi omeneşti, remarcă Vlad Voiculescu, povestind că propriul său tată a contractat trei infecţii cât a fost internat în spital.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Infecţii intraspitaliceşti - acesta este nivelul pe care sistemul sanitar românesc îl poate oferi în prezent, atrage atenţia, pe Facebook, fostul ministru de resort Vlad Voiculescu, care relatează că tatăl său, internat în ţară în perioada în care el a fost ministru a contractat trei infecţii.

"O bună parte din perioada mandatului meu la Ministerul Sănătăţii, tatăl meu a fost internat în spitale. Spitale de stat, în Bucureşti.

Nu am cerut niciodată să fie tratat altfel decât un pacient obişnuit iar în vizită am fost doar noaptea, dar cu toate astea sunt sigur că a fost tratat cu mai multă grijă.

Cu toate astea, tatăl meu a contractat 3(trei) infecţii intraspitaliceşti. Acesta este nivelul pe care sistemul nostru sanitar îl poate oferi, chiar tatălui ministrului în funcţie. Cu toată bunăvoinţa unor oameni dedicaţi şi atenţi. E important de înţeles asta. E important să ştim unde ne aflăm, chiar dacă statistici sau guverne mincinoase ne spun altceva", scrie, pe Facebook, Vlad Voiculescu.

Potrivit fostului ministru, există şi explicaţii pentru faptul că pacienţii români sunt mai expuşi riscului de a contracta infecţii intraspitaliceşti decât oricare alţi pacienţi din Europa, precum şi pentru faptul că puţinii pacienţi români care ajung la spitale din străinătate (plătind de cele mai multe ori din buzunarul propriu) sunt izolaţi în saloane speciale pentru a nu compromite viaţa altor pacienţi prin transmiterea de bacterii multirezistente la antibiotice.

Răspunsul este de găsit în lipsa respectării normelor de igienă, în consumul excesiv de antibiotice (în spitale dar şi în afara lor), în interesele comerciale ale unor companii şi în ignoranţa sau dezinteresul organismelor de reglementare şi control, crede fostul ministru.

"Totul se reduce - aşa cum ne spun rapoartele oficiale ale lumii civilizate - la corupţie şi proastă guvernanţă (=lipsa sau lipsa aplicării unor reguli!)", concluzionează fostul ministru.

Vlad Voiculescu mai aminteşte că aproape toate măsurile în acest domeniu iniţiate anul trecut au stagnat sau au fost stopate anul acesta iar în acest an nu a fost iniţiată nicio măsură.

"Siguranţa pacientului rămâne un termen irelevant pentru actualii lideri ai sistemului de sănătate de la noi. Iar asta ne va costa mii de vieţi omeneşti. Fraţi, surori, fii, fiice, mame, taţi, bunici...", adaugă fostul ministru Voiculescu, încheindu-şi postarea cu un link către o alertă a Observatorului Român de Sănătate: http://health-observatory.ro/românia-fruntasa-ue-la-consum…/