Vladimir Putin alege un şef al fiscului drept premier

Noul premier este un necunoscut în politică, şef al fiscului, şi s-a ocupat de digitalizarea sistemului fiscal rus.
Mihail Mişustin, noul premeier al Rusiei
Mihail Mişustin, noul premeier al Rusiei (Getty Images)

Mihail Mişustin este alegerea surprinzătoare a preşedintelui Vladimir Putin pentru postul de premier al Rusiei - un şef al fiscului, care nu are aproape niciun profil politic şi despre care analiştii afirmă că ar putea fi un „înlocuitor tehnocrat”.

Camera inferioară a parlamentului, dominată de Kremlin, care se opune rareori lui Putin în probleme importante, urmează să decidă joi dacă va aproba această propunere de premier.

Mişustin, în vârstă de 53 de ani, a fost şeful Serviciului Fiscal Federal din 2010 şi a lucrat în funcţii guvernamentale legate de colectarea impozitelor încă din primele zile ale carierei sale.

El a fost apreciat pentru îmbunătăţirea proceselor de colectare a impozitelor şi dublarea veniturilor fiscale în ultimul deceniu, cu 20,4 trilioane de ruble (331,92 miliarde USD) colectate în primele 11 luni ale anului trecut.

În pofida acestor succese, numele lui Mişustin nu a apărut pe listele de potenţiali candidaţi pentru acest post.

Anterior, Rusia a mai avut tehnocraţi în funcţia de prim-ministru, inclusiv atunci când Putin şi-a cimentat controlul asupra puterii după 2000.

Dmitri Medvedev, un loial al lui Putin, a renunţat miercuri la funcţia de prim-ministru, făcând loc unor schimbări constituţionale care să îi ofere lui Putin posibilitatea de a-şi prelungi puterea după terminarea mandatului de preşedinte. Putin a sugerat, de asemenea, diminuarea puterilor preşedinţiei şi consolidarea celor ale premierului.