Vladimir Putin ar fi intrat ilegal în Spania în anii 1990, via Gibraltar, pentru a se întâlni cu oligarhi ruşi

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (RONNY HARTMANN / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a intrat ilegal în Spania pe cale maritimă de nenumărate ori în anii 1990, evitând controlul paşapoartelor, sosind prin Gibraltar pentru a se întâlni cu oligarhi ruşi, potrivit unei noi cărţi 'Putin's Kleptocracy: Who Owns Russia?' (Cleptocraţia lui Putin: Cine este stăpânul Rusiei?) a expertei ruse Karen Dawişa, informează thelocal.es.

Potrivit unei recenzii apărute în 'New York Review of Books', întâmplarea datează din perioada 1991-1996 în care Vladimir Putin era viceprimar al oraşului Sankt-Petersburg.

Expertul rus afirmă în cartea sa că o companie din domeniul construcţiilor care avea legături cu Putin ar fi primit bani din bugetul municipal pentru a le construi vile prietenilor acestuia din Spania.

Informaţii de acest gen au determinat poliţia spaniolă să-i monitorizeze pe oligarhii ruşi activi în Spania în anii 1990 şi, potrivit New York Review of Books, 'în 1999, spre imensa lor surprindere, au aflat de o vizită neaşteptată: cea a lui Putin. El a sosit în Spania în mod ilegal, prin Gibraltar, evitând controlul vamal spaniol'.

Printre oligarhii ruşi monitorizaţi în Spania s-a aflat şi Boris Berezovski, care la acea vreme era un prieten extrem de apropiat al lui Putin, care însă a căzut în dizgraţie după ce Putin a devenit preşedinte, acesta aducând cu el o nouă elită din Sankt Petersburg loială doar lui. Berezovski a fugit din Rusia în anul 2000 şi a fost găsit mort la Londra în 2013, autorităţile suspectând sinuciderea.

Vladimir Putin a fost şeful FSB, serviciul de securitate rus, în momentul vizitelor sale ilegale în Spania, urmând să devină preşedinte în 2000. Publicaţii spaniole au informat că Putin a intrat în ţară cu documente false de mai multe ori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe