Vladimir Putin: În Kazahstan ar fi avut loc o tentativă islamistă de lovitură de stat. Trupele ruse se vor retrage doar după ce îşi vor termina misiunea

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Vladimir Putin a declarat, luni, că trupele alianţei militare a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (Collective Security Treaty Organization - CSTO) vor fi retrase din Kazahstan după ce îşi vor încheia misiunea.

Preşedintele rus a subliniat că acestea vor rămâne în Kazahstan pentru o perioadă limitată, deşi nu a dat un termen exact.

Însă Putin a transmis că această intervenţie rapidă este un semnal că Rusia nu va permite subminarea niciunui guvern din fostele ţări sovietice: Măsurile luate de CSTO au arătat clar că nu vom lăsa pe nimeni să destabilizeze situaţia de la noi de acasă şi să implementeze aşa-numitele scenarii revoluţionare de culoare”, a menţionat Putin.

Vladimir Putin a făcut referire la Revoluţia Portocalie din Ucraina, care a dus în final la ieşirea acestei ţări din sfera de influenţă a Moscovei sub preşedintele Iuşcenko, dar şi la schimbările aduse în Georgia de preşedintele Mihail Saakaşvili.

Vorbind în cadrul unei reuniuni on-line a ţărilor CSTO - o alianţă militară a unor foste republici sovietice, tutelată de Moscova -, preşedintele kazah, Kassym Tokayev a afirmat că ţara sa s-a confruntat cu o lovitură de stat islamistă, mascată de protestele de stradă.

Putin a părut să îl aprobe, spunând că ţara a fost vizată de “terorismul internaţional”.