Vladimir Putin promite amnistie pentru finanţatorii care se întorc în Rusia

Putin, despre starea naţiunii, 4 decembrie 2014
Putin, despre starea naţiunii, 4 decembrie 2014 (AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES)

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut discursul anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale – Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei. În timpul discursului, Putin a evaluat situaţia Rusiei şi poziţia sa în lume şi a discutat despre dezvoltarea viitoare a ţării.

Aproximativ o mie de persoane, deputaţi şi senatori, membri ai guvernului, judecători şi guvernatori s-au reunit joi în Sala Sf. Gheorghi a Kremlinului pentru a asista la discursul anual al preşedintelui rus, care a început la ora locală 12.00 (09.00 GMT).

Unul dintre punctele importante ale discursului său a fost situaţia economică a ţării. Putin a spus audienţei că Rusia trebuie să îşi asume răspunderea pentru propria sa dezvoltare, avertizând că “în faţa noastră se află vremuri grele”.

De asemenea, Putin a spus că principala provocare a Rusiei este aceea de a găsi o modalitate ca cetăţenii săi să îşi realizeze potenţialul cu privire la economie şi societate.

Rusia trebie să facă faţă unui adevărat exod de creiere, de la începutul celui de-al treilea mandat al lui Putin fiind declanşat un nou val de emigrări fără precedent.

În ciuda faptului că discursul liderului rus se doreşte a fi unul moralizator şi de a arăta Occidentului că Rusia nu este îngenuncheată, rubla rusească a scăzut cu 2 procente faţă de dolar, la scurt timp după începerea discursului.

“Banca Centrală trebuie să facă totul pentru a reduce activitatea speculativă pe piaţa financiară”, a spus Putin. “Guvernul ştie cine sunt aceşti profitori. Este timpul să facem ceva în legătură cu ei”.

“Calitatea şi scara economiei ruseşti trebuie să corespundă cu rolul său geopolitic. Trebuie să obţinem o creştere mai mare a PIB-ului decât media globală, în următorii 3-4 ani,” a declarat şeful de la Kremlin în ceea ce priveşte viitorul economic al ţării.

De asemenea, Rusia ar trebui să renunţe la dependenţa de tehnologie şi produse străine, ca de exemplu echipamente pentru forat. O prioritate ar trebui acordată companiilor şi contractorilor ruşi, Putin adăugând că se pot cumpăra produse şi tehnologii străine numai dacă acestea sunt deosebite.

Preşedintele rus a declarat în repetate rânduri că toate acţiunile recente ale Rusiei sunt declanşate de nevoia de a proteja graniţele naţionale.

De altfel, el a repetat afirmaţiile anterioare şi în discursul de astăzi, menţionând că “nu intenţionăm să ne implicăm într-o cursă a înarmării costisitoare, dar cu toate acestea vom asigura securitatea ţării în noile condiţiile”.

În ciuda situaţiei tensionate dintre Rusia şi Occident, liderul rus a declarat că ţara sa este deschisă lumii din afară, deschisă pentru cooperare şi atragerea de investiţii – lucruri de care Rusia are nevoie ca de aer după ce sancţiunile economice impuse de SUA şi Uniunea Europeană, ca urmare a rolului jucat de Moscova în conflictul ucrainean, au contribuit la decăderea economiei ruse.

Referitor la sancţiuni, Putin a mai declarat că acestea “nu sunt decât o reacţie nervoasă a SUA şi a aliaţilor lor”, adăugând că, şi fără anexarea Crimeei şi conflictul din estul Ucrainei, “ar fi inventat altceva pentru a frâna posibilităţile crescânde ale Rusiei. Această manieră de a acţiona nu datează de ieri”.

Pentru a ajuta la revenirea economiei ţării sale, liderul de la Kremlin a mai propus o amnistiere deplină pentru investitorii care se întorc în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe