Vladimir Putin şi Poroşenko discută despre măsurile de reinstaurare a păcii în estul Ucrainei (Kremlin)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Disputa îndelungată privind furnizarea de gaze naturale se va afla pe agenda discuţiilor ce vor avea loc în Italia la sfârşitul acestei săptămâni între preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi, respectiv, Petro Poroşenko, relatează miercuri agenţia Reuters.

Într-un comunicat difuzat marţi seara de către Kremlin se afirma că preşedinţii rus şi ucrainean au avut o convorbire telefonică în cadrul căreia au discutat despre măsurile de reinstaurare a păcii în estul Ucrainei. Se aşteaptă ca cei doi să-şi continue discuţiile referitoare la conflict, dar şi despre disputa pe tema gazului, cu ocazia summitului liderilor europeni şi asiatici din 16-17 octombrie de la Milano (nordul Italiei), la care Putin şi Poroşenko vor participa.

Gigantul rus Gazprom a sistat livrările de gaz către Ucraina în iunie, deoarece Kievul nu şi-a achitat datoria, despre care Rusia afirma că depăşeşte acum cinci miliarde de dolari.

Ucraina se confrunta cu posibilitatea unei penurii de energie în iarna următoare dacă nu se va ajunge la un acord, existând riscul unei repetări a întreruperilor în alimentarea cu gaz a Europei, cum s-a întâmplat în 2006 şi 2009. Europa importă o treime din necesarul său de gaz din Rusia şi aproape jumătate din volum tranzitează Ucraina.

Potrivit unor oficiali din Rusia şi Comisia Europeană, care mediază negocierile, s-ar putea ca un acord să intervină în curând. Poroşenko declara sâmbăta trecută că speră în ''progrese semnificative'' în această chestiune la discuţiile de la Milano.

Eforturile privind ajungerea la un acord s-au complicat din cauza conflictului din estul Ucrainei. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i ajută cu trupe şi arme pe separatiştii proruşi, acuzaţie pe care Moscova o neagă.

Conflictul a provocat cel mai grav impas din relaţiile dintre Moscova şi Vest de la ''Războiul Rece'', SUA şi UE impunând sancţiuni în legătură cu criza din Ucraina.

Divizările profunde dintre Washington şi Moscova rămân şi după întâlnirea de marţi de la Paris dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american, John Kerry, conchide Reuters.