Vladimir Putin susţine că prima conductă a Nord Stream 2 este gata

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că aşezarea conductelor pentru prima din cele două linii ale viitoarei conducte Nord Stream 2 către Germania a fost „finalizată cu succes”.

Adresându-se unui forum economic din Sankt Petersburg pe 4 iunie, Putin a mai afirmat că „lucrările la a doua linie continuă”.

În timp ce secţiunea subacvatică trebuie încă legată de secţiunea de pe teritoriul Germaniei, gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că „este gata să înceapă umplerea conductei Nord Stream 2 cu gaz”, a adăugat acesta.

Citiți și Ministrul german de Externe exclude livrări de arme Ucrainei, după o solicitare a lui Zelenski

Acţiunile Gazprom au crescut cu 0,6% după comentariile lui Putin, ajungând la 273,80 ruble (3,74 USD) - cel mai înalt nivel de la mijlocul anului 2008.

Statele Unite, care s-au opus puternic construcţiei noii conducte ruseşti sub administraţia Trump, au anunţat luna trecută noi sancţiuni împotriva companiilor ruseşti şi a navelor implicate în proiect. Dar administraţia Joe Biden a decis să ridice, inexplicabil, sancţiunile împotriva companiei care supraveghează proiectul şi a CEO-ului acesteia.

La Washington măsura a fost întâmpinată cu critici din partea republicanilor şi a unor democraţi, în timp ce Kremlinul a salutat-o drept „semnal pozitiv” înaintea summitului din 16 iunie dintre Biden şi Putin.

Citiți și Administraţia Biden ridică sancţiunile asupra companiei care supervizează proiectul Nord Stream 2

Conducta care trece pe sub Marea Baltică s-a aflat la originea tensiunilor majore dintre Berlin şi Washington în timpul administraţiei anterioare, a fostului preşedinte american Donald Trump. De când a intrat la Casa Albă, în ianuarie, Biden a încercat să detensioneze relaţiile cu Europa, deteriorate de predecesorul său.

Oficialii americani au avertizat că această conductă va face Europa mai dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei şi va ocoli Ucraina, care se bazează pe banii percepuţi din taxele de tranzit al gazelor.

Guvernul german a refuzat să oprească proiectul, argumentând că este vorba despre o tranzacţie comercială şi o problemă de pierdere a suveranităţii.

Citiți și Propunere în Parlamentul European: Rusia ameninţată cu scoaterea de pe platforma SWIFT în cazul unei agresiuni militare directe

Putin a declarat la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg că Rusia va continua să pompeze 40 de miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina pe an, respectând contractul existent pe cinci ani.

Kievul este blocat într-un conflict îngheţat cu Moscova după invadarea, de către Rusia, în 2014, a Peninsulei Crimeea, urmată de sprijinirea separatiştilor din estul Ucrainei de către regimul Putin.

Descriind utilizarea de către SUA a dolarului ca armă politică, Putin a mai spus că statele europene ar trebui să plătească pentru gazul rusesc în euro, la o zi după ce Moscova a afirmat că va elimina activele în dolari din Fondul său suveran, crescând în acelaşi timp cota la euro, yuani şi aur.

"Euro este acceptabil pentru noi în ceea ce priveşte plăţile de gaze. Acest lucru se poate face, desigur, şi probabil ar trebui făcut", a spus el.

Rusia s-a străduit demult să reducă cota deţinerilor în USD din cadrul rezervelor sale valutare, mai ales după ce s-a confruntat cu valuri de sancţiuni americane pe fondul tensiunilor sporite cu Occidentul pentru probleme precum conflictul din Ucraina, prezumtivele atacuri cibernetice ale hackerilor ruşi şi tratamentul acordat de Rusia activistului opoziţiei încarcerat Alexei Navalnîi.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat Kanal 1, pe marginea forumului de la Sankt Petersburg, Putin a spus că nu se aşteaptă la „nicio revelaţie” la întâlnirea sa cu Biden, dar şi-a exprimat speranţa că discuţiile vor avea loc într-o „atmosferă pozitivă”.

"Dar chiar faptul că ne întâlnim, că vom vorbi despre posibilităţile de restabilire a relaţiilor bilaterale, despre chestiuni de interes reciproc - şi, apropo, există multe - este destul de bine", a adăugat el.

La sfârşitul lunii trecute, Biden a spus că îl va presa pe Vladimir Putin să respecte drepturile omului atunci când cei doi lideri se vor întâlni.

În martie, Joe Biden a declarat că este de părere că Putin este un „ucigaş”, generând tensiuni diplomatice care au condus la chemarea, de către Moscova, a ambasadorului său la Washington, pentru consultări.