Vladimir Putin va participa la summitul pe probleme climatice, organizat de SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin va participa la summitul climatic organizat de Statele Unite, a confirmat Kremlinul. Joe Biden a invitat 40 de lideri mondiali la summit-ul care va avea loc joi şi vineri.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că nu sunt programate contacte bilaterale între preşedintele rus Vladimir Putin şi Joe Biden, precum şi alţi şefi de stat - în cadrul viitorului summit.

Cu toate acestea, luni, Kremlinul a anunţat că Putin a acceptat invitaţia, că va vorbi la şedinţa din 22 aprilie prin videoconferinţă şi va prezenta abordările Rusiei cu privire la această problemă.

Anterior, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderul comuniştilor chinezi, Xi Jinping, au discutat despre pregătirile pentru summit.

Summitul climatic condus de SUA face parte din iniţiativele administraţiei Biden de a demonstra angajamentul Statelor Unite faţă de combaterea schimbărilor climatice - după ce fostul preşedinte american Donald Trump s-a retras din Acordul de la Paris.

Anunţul participării preşedintelui Putin la summit este surprinzător. Relaţiile Rusiei cu SUA şi liderii UE se află într-un moment critic, înrăutăţindu-se pe fondul scandalului otrăvirii lui Alexei Navalnîi, care a declanşat impunerea de sancţiuni reciproce între Germania şi Rusia. Arestarea ulterioară a opozantului Kremlinului şi condamnarea sa au redus chiar mai mult dialogul Kremlinului cu blocul european.

La sfârşitul săptămânii, Cehia a expulzat diplomaţi ruşi pe fondul unor dezvăluiri că agenţii GRU, implicaţi în încercarea de asasinare a colonelului Skripal în Marea Britanie, ar fi participat la aruncarea în aer a unui depozit ceh de muniţii, în 2014. Acţiunile Cehiei au declanşat acţiuni reciproce din partea Kremlinului.

În paralel, pe lângă toate aceste evoluţii, Rusia a început să comaseze un număr important de trupe şi tehnică militară la graniţa cu Ucraina, stârnind îngrijorări cu privire la intenţiile de invadare a regiunilor din est, dar şi a litoralului Mării Negre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe