Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, aliaţi ai SUA în lupta contra maşinii de propagandă ruseşti

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite
Camera Reprezentanţilor din Statele Unite (TIM SLOAN / AFP / Getty Images)

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat marţi un pachet de măsuri în vederea soluţionării crizei din Ucraina. Odată cu aprobarea de ajutoare financiare pentru Ucraina şi de sancţiuni la adresa Rusiei, legiuitorii americani au avut în vedere şi combaterea agresivei propagande ruse, nu cu tancul, ci cu sprijinul cunoscutelor posturi de Vocea Americii şi Radio Europa Liberă.

Cu 399 voturi şi 12 împotrivă, Camera reprezentanţilor a votat o suplimentare de fonduri pentru cele două posturi de radio, astfel încât acestea să îşi poată creşte numărul de emisiuni şi să contracareze dezinformarea şi propaganda Moscovei în estul Ucrainei, Crimeea şi R. Moldova, prin "jurnalism de investigaţie şi analitic", informează Europa Liberă.

"Maşina de propagandă a Rusiei funcţionează la putere maximă - stârnind confuzie, teamă şi nelinişte în Ucraina. Această legislaţie se opune acestui lucru prin asigurarea ştirilor şi informaţiilor corecte de către radiourile susţinute de SUA, Europa Liberă/Radio Liberty şi Vocea Americii. Acest tip de radiodifuziune a fost instrumentul principal în ajutarea democraţiilor tinere să lupte împotriva şi să respingă minciunile şi distorsionarea faptelor din media şi să se pună pe picioare" a declarat republicanul Ed Royce, Preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei reprezentanţilor, în motivarea demersului legislativ.

Reamintim că, de la începutul protestelor în urma cărora Ianukovici a fost demis în luna februarie a acestui an, Rusia a făcut tot posibilul să compromită mediatic protestele şi protestatarii de pe Euromaidan.

Extremişti lipsiţi de orice legitimitate, alcoolici, drogaţi, oameni cu tulburări pshicie, factori de dezordine plătiţi de americani, agitatori etc., au fost doar parte dintre etichetele acordate protestatarilor ucraineni de Vocea Rusiei, oficiosul Kremlinului care, nu mai demult de ieri anunţa "victorios" că pentru Ucraina, nu există decât două soluţii: federalizarea pe modelul Bosniei Herţegovina... sau război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe