Volodin ameninţă voalat cu nucleara: Ucraina trage Vestul în război cu Rusia. Asta poate duce la o catastrofă globală

Viaceslav Volodin (Getty Images)
Redacţia
18.05.2024

Preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a avertizat că Ucraina antrenează Statele Unite şi Europa într-un război global major şi a îndemnat joi liderii occidentali să acţioneze în mod responsabil pentru a evita o catastrofă, transmite Reuters.

Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina a declanşat cea mai gravă prăbuşire a relaţiilor dintre Rusia şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962. Rusia avansează acum de-a lungul liniei frontului din Ucraina.

"Regimul de la Kiev antrenează Statele Unite şi ţările europene într-un mare război", a declarat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, care este un aliat apropiat al lui Putin şi membru al Consiliului de Securitate al Rusiei.

El a spus că legislatorii ucraineni încearcă să convingă Statele Unite să permită Kievului să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi teritoriul rusesc.

"Această cale duce la o tragedie care poate afecta întreaga umanitate. Politicienii occidentali trebuie să îşi conştientizeze responsabilitatea şi să facă totul pentru a evita să ducă situaţia la o catastrofă globală", a declarat Volodin.

Miercuri, la Kiev, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul "nu a încurajat sau permis lovituri în afara Ucrainei, dar, în cele din urmă, Ucraina trebuie să ia decizii pentru ea însăşi cu privire la modul în care va conduce acest război".

"Am fost clari cu privire la propria noastră politică, dar, din nou, acestea sunt decizii pe care Ucraina trebuie să le ia, Ucraina le va lua pentru ea însăşi", a declarat Blinken, potrivit unei transcrieri a declaraţiilor sale furnizate de Departamentul de Stat al SUA.

Ucraina susţine că are dreptul să atace ţinte ruseşti, deoarece este lovită zilnic de rachete ruseşti. Statele Unite au fost circumspecte cu privire la utilizarea armelor lor într-un atac direct asupra Rusiei, cea mai mare putere nucleară din lume, din cauza riscurilor mai largi.

Putin şi preşedintele american Joe Biden au avertizat că o confruntare directă între Rusia şi alianţa militară NATO condusă de SUA ar putea declanşa al treilea război mondial.

Rusia a avertizat că utilizarea armelor americane şi occidentale împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei ar putea declanşa un nou nivel de confruntare - iar Putin a ordonat exerciţii cu arme nucleare tactice, parţial ca răspuns la declaraţiile occidentale.

"Orice utilizare a armelor americane şi europene pentru a ataca oraşe paşnice din Federaţia Rusă va necesita utilizarea unor arme mai puternice pentru a proteja cetăţenii ţării noastre", a declarat Volodin.

Săptămâna trecută, Putin a acuzat Occidentul că riscă un conflict global şi a declarat că nu va fi permis nimănui să ameninţe Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor