"Vom dărâma Tel Aviv-ul", anunţă ministrul iranian al Apărării

Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami
Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami (Getty Images)

Iranul a reacţionat după un interviu acordat canalului Fox News la sfârşitul săptămânii trecute, în care ministrul israelian al Apărării, Benny Ganz, a declarat că Israelul îşi actualizează planurile de a lovi programul nuclear al Iranului şi că este pregătit să acţioneze independent dacă Statele Unite nu doresc.

Interviul a fost neobişnuit de direct, chiar şi pentru liderii israelieni, întrucât şeful apărării a declarat în mod deschis planurile de război.

Citiți și Henry Kissinger cere administraţiei Biden să continue politica lui Trump în Orientul Mijlociu

Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, a răspuns imediat, duminică, spunând că armata iraniană va dărâma oraşele Tel Aviv şi Haifa dacă Israelul va face un gest „disperat”.

"Uneori, regimul sionist [Israel], din disperare, emite declaraţii bombastice împotriva Republicii Islamice Iran pentru a o ameninţa", a spus Hatami, citat în The Times of Israel prin intermediul presei de stat iraniene.

"Trebuie să ştie că, dacă face un gest, vom distruge Tel Aviv şi Haifa", a continuat el, potrivit unei traduceri în limba engleză. Hatami s-a pronunţat în cadrul unei ceremonii militare.

Citiți și Escaladarea din Orientul Mijlociu pare iminentă

Ministrul iranian a mai asigurat că Iranul posedă toată puterea de care are nevoie pentru a „menţine stabilitatea ţării” şi a spus că Republica Islamică poate lovi Israelul şi prin intermediul „grupurilor de rezistenţă”, ceea ce este, fără îndoială, o referinţă la grupurile libaneze Hezbollah şi miliţiile care au luptat în Siria.

În cadrul interviului pentru Fox News de acum două zile, şeful apărării israeliene a spus corespondentului american că „dacă lumea opreşte [Iranul] înainte, este cu atât mai bine. Dar dacă nu, trebuie să devenim independenţi şi să ne apărăm noi înşine."

„Aspiraţia nucleară iraniană trebuie oprită ... Trebuie să ne apărăm singuri”, a subliniat Ganz.

Citiți și Iranul respinge formal oferta de negocieri pentru JCPOA, extinsă de SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis, de asemenea, avertismente similare recent, dar cuvintele lui Ganz au fost deosebit de directe şi puternice - aproape fără precedent în ultimii ani.

El chiar a înmânat reporterului Fox ceea ce se presupune că este o listă de ţinte clasificate împotriva activelor iraniene, pregătită de Israel.

Ganz anunţase, de asemenea, că Israelul este pregătit să atace poziţiile Hezbollah în tot Libanul şi Siria - care este bombardată de raiduri israeliene în mod frecvent în ultimele luni, Tel Aviv-ul anunţând că loveşte exclusiv puncte ale influenţei iraniene din Siria.

Citiți și Iranul ameninţă că va îmbogăţi uraniu la 60% dacă vrea

Noua administraţie americană a anunţat că va reveni în acordul JCPOA care ar trebui să reglementeze industria nucleară iraniană. Cu toate acestea Israelul a anunţat că va lovi Iranul dacă SUA face aceste gest - care se presupune că este însoţit de ridicarea sancţiunilor economice împotriva Teheranului.