Von der Leyen despre gazoductul Interconector Grecia-Bulgaria: Europa va avea suficient gaz pentru iarnă

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images)

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noua conductă Interconector Grecia-Bulgaria a cărei exploatare a început sâmbătă, "este un schimbător de joc pentru Bulgaria şi pentru securitatea energetică a Europei", informează Reuters.

"Această conductă este un schimbător de joc. Este un schimbător de joc pentru Bulgaria şi pentru securitatea energetică a Europei. Şi înseamnă libertate. Înseamnă eliberare de dependenţa de gazul rusesc. Atât aici, în Bulgaria, cât şi în întreaga Europa, oamenii resimt consecinţele războiului Rusiei. Dar, datorită unor proiecte ca acesta, Europa va avea suficient gaz pentru iarnă", a declarat von der Leyen, în timpul ceremoniei de inaugurare a gazoductului desfăşurată la Sofia şi la care au participat liderii Bulgariei, Greciei, Azerbaidjanului, României, Serbiei şi Macedoniei de Nord.

Grecia şi Bulgaria au început sâmbătă exploatarea comercială a unei conducte de gaz mult amânate, care va contribui la reducerea dependenţei Europei de Sud-Est de gazul rusesc şi la creşterea securităţii energetice.

Gazoductul de 182 de kilometri va oferi o uşurare Bulgariei, care se chinuie să asigure aprovizionarea cu gaze la preţuri accesibile de la sfârşitul lunii aprilie, când compania rusă Gazprom (GAZP.MM) a întrerupt livrările din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble.

Rusia şi-a diminuat livrările de gaze către Europa după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, lăsând ţările Uniunii Europene să se străduiască să obţină livrări alternative pe fondul creşterii preţurilor.

Conducta Interconector Grecia-Bulgaria (IGB) va transporta 1 miliard de metri cubi (bcm) de gaz azer în Bulgaria.

Cu o capacitate iniţială de 3 miliarde de metri cubi pe an şi cu planuri de a o creşte ulterior la 5 miliarde de metri cubi, conducta ar putea furniza gaze non-ruseşti către ţările vecine Serbia, Macedonia de Nord, România şi mai departe către Moldova şi Ucraina.

Acesta va transporta gazele din oraşul Komotini din nordul Greciei către Stara Zagora din Bulgaria. IGB este legat de o altă conductă, parte a Coridorului sudic de gaze, care transportă gaz azer către Europa.

Vineri, operatorii de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia au propus să transporte prin reţelele lor o cantitate mai mare de gaze azere către Europa Centrală.

Gazoductul de 240 milioane de euro este controlat de o societate mixtă între compania energetică de stat bulgară BEH, compania elenă de gaze DEPA şi compania italiană Edison.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe