Vulcan japonez erupe la 50 km distanţă de o centrală nucleară

Un vulcan japonez situat la aproximativ 50 de kilometri de o centrală nucleară a erupt vineri, forţând biroul meteorologic al ţării să emită un cod portocaliu.
Mase de lavă aruncate în aer de vulcanul Sakurajima din prefectura Kagoshima, 5 februarie 2016.
Mase de lavă aruncate în aer de vulcanul Sakurajima din prefectura Kagoshima, 5 februarie 2016. (Captură Foto)

Un vulcan a erupt exploziv în apropiere de o centrală nucleară din sudul Japoniei, aruncând cantităţi mari de lavă în aer şi pe versanţii muntelui.

Agenţia Meteorologică a Japoniei a declarat că vulcanul Sakurajima din prefectura Kagoshima, situată pe cea mai sudică insulă a arhipelagului japonez, Kyushu, a erupt vineri la ora locală 7 p.m. (1000 GMT).

De altfel, agenţia a emis un cod portocaliu care interzice accesul în zonă pe o rază de doi kilometri.

Sursele susţin că această erupţie a avut loc la aproximativ 50 km de centrala nucleară Sendai.

Centrala a fost închisă, împreună cu toate celelalte centrale nucleare ale ţării, după cutremurul urmat de tsunami din anul 2011, care a provocat afectarea serioasă a unui reactor de la centrala nucleară Fukushima, situată la nord de Tokyo.

Centrala Sendai este construită să facă faţă unui tsunami de 15 metri, mult sub nivelul valului de 40 de metri din 2011, arată Agerpres.

Japonia şi-a reluat consumul de energie nucleară la patru ani şi jumătate de la dezastrul produs la centrala nucleară Fukushima Daiichi.

Guvernul nipon susţine că, de atunci, a înăsprit regulamentele pentru securitate pentru a evita o repetare a crizei nucleare din 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe