Vulcanul La Soufrière erupe violent. Populaţia evacuată la timp de pe insula St. Vincent [video]

Vulcanul La Soufrière, Caraibe
Vulcanul La Soufrière, Caraibe (captură video Gab)

Erupţia violentă a vulcanului La Soufrière de pe insula St. Vincent, Caraibe, a început în dimineaţa zilei de 9 aprilie 2021 la ora locală 8:41, informează University of the West Indies Seismic Research Centre (UWI-SRC).

De aproximativ patru luni se asista la creşterea rapidă a unei cupole periculoase de lavă, în urma căreia a început efectiv faza eruptivă explozivă. Conform Disclose TV ultima explozie a vulcanului s-a înregistrat în anul 1979.

În ultimele ore, instrumentele utilizate pentru monitorizarea vulcanului au detectat un tremur vulcanic sau un „semnal seismic” continuu asociat cu mişcarea magmei. Emisiile de gaze au crescut treptat, iar cupola în sine a crescut rapid în ultimele 24 de ore.

Potrivit directorului UWI-SRC, coloana eruptivă are aproape 10 kilometri înălţime.

"Toate persoanele aflate în zona roşie sunt rugate să evacueze imediat!" a alertat vineri dimineaţă, într-un comunicat, Organizaţia Naţională pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (NEMO) din Saint Vincent şi Grenadine.

Primul ministru din Saint Vincent şi Grenadine, Ralph Everard Gonsalves, a declarat vineri, într-un comunicat, că cel mai târziu duminică sau luni Antigua, Grenada şi Dominica vor fi pregătite să primească persoanele evacuate, informează Global News.