Wall Street Journal: SUA continuă să îl spioneze pe Bibi

SUA continuă sa îl spioneze pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, în ciuda faptului că administraţia Obama a declarat că a redus operaţiunile de monitorizare a aliaţilor săi, susţine un nou raport care citează oficiali ai NSA.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu (st) şi preşedintele american Barack Obama.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (st) şi preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Conform unui raport publicat marţi de Wall Street Journal, preşedintele american Barack Obama a menţinut în privat monitorizarea lui Netanyahu pe motiv că această mişcare a servit unui “scop legat de securitatea naţională”.

Obama a anunţat cu doi ani în urmă că va reduce activitatea de spionaj împotriva liderilor din statele prietene, după ce întreaga lume a aflat despre programele secrete de supraveghere desfăşurate de SUA. Dar, se pare că Bibi, cum i se mai spune premierului israelian, este o excepţie de la acea promisiune.

În cazul lui Netanyahu, susţine raportul din Wall Street Journal, Washingtonul a fost în special îngrijorat de faptul că Israelul ar putea monitoriza negocierile americane cu Teheranul pentru a submina eforturile de a se ajunge la un acord asupra programului nuclear iranian.

În 2013, fostul contractor NSA Edward Snowden – care este suspectat de mulţi analişti de spionaj în favoarea Chinei – a expus o mare parte din operaţiunile de spionaj ale agenţiei americane şi, după aceste dezvăluiri şi o evaluare din partea Casei Albe, Obama a anunţat în ianuarie 2014 că va restrânge astfel de activităţi în cazul liderilor de stat care sunt consideraţi prieteni ai SUA.

Casa Albă a întocmit o aşa-numită listă de lideri aliaţi protejaţi, pe care se află preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi alţi lideri din unele state NATO, a susţinut raportul, citând foşti şi actuali oficiali americani. Raportul mai precizează că de pe această listă este exclus, printre alţii, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.