Wall Street relansează tranzacţiile cu obligaţiuni ruseşti după ce SUA a dat undă verde

Wall St., New York
Wall St., New York (STAN HONDA/AFP/Getty Images)

Mai multe bănci importante de pe Wall Street au început în ultimele zile să faciliteze tranzacţiile cu datorii ruseşti, potrivit unor documente bancare consultate de Reuters, oferind investitorilor o nouă şansă de a se debarasa de active considerate toxice în Occident.

Majoritatea băncilor americane şi europene s-au retras de pe piaţă în iunie, după ce Departamentul Trezoreriei a interzis investitorilor americani să achiziţioneze orice titlu de valoare rusesc, ca parte a sancţiunilor economice menite să pedepsească Moscova pentru invadarea Ucrainei, după cum informează două surse bancare şi un investitor care deţine titluri ruseşti.

În urma orientărilor ulterioare, din iulie, ale Trezoreriei, care au permis deţinătorilor americani să îşi lichideze poziţiile, cele mai mari firme de pe Wall Street au revenit cu prudenţă pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale şi corporative ruseşti, după cum reiese din e-mailurile, notele clienţilor şi altor comunicări de la şase bănci, precum şi din interviurile cu sursele menţionate.

Printre băncile care se află acum pe piaţă se numără JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG, Barclays Plc şi Jefferies Financial Group Inc, arată documentele.

Revenirea celor mai mari firme de pe Wall Street, detaliile tranzacţiilor pe care acestea se oferă să le faciliteze şi precauţiile pe care le iau pentru a evita încălcarea sancţiunilor sunt raportate aici pentru prima dată.

Bank of America, Barclays, Citi şi JPMorgan au refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al Jefferies Group a declarat că "lucrează în conformitate cu liniile directoare privind sancţiunile globale pentru a facilita nevoile clienţilor noştri de a naviga în această situaţie complicată".

O sursă apropiată de Deutsche Bank a declarat că banca tranzacţionează obligaţiuni pentru clienţi doar la cerere şi de la caz la caz pentru a gestiona în continuare reducerea expunerii sale la riscul Rusia sau a clienţilor săi din afara SUA, dar nu va face afaceri noi în afara acestor două categorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie