Wang Lijun a pedepsit peste 5600 de poliţişti în 3 ani

Wang Lijun, fostul şef al Biroului Securităţii Publice din Chongqing în martie 2011.
Wang Lijun, fostul şef al Biroului Securităţii Publice din Chongqing în martie 2011. (Feng Li / Getty Images)

Wang Lijun, care a pornit o furtună politică în februarie după ce a încercat să dezerteze la Consulatul SUA, a provocat retrogradarea a cel puţin 5600 de poliţişti pe parcursul celor trei ani cât a lucrat în calitate de şef al Biroului de Securitate Publică din oraşul Chongqing. Cel puţin un funcţionar a fost grav torturat şi un altul a fost executat sub supravegherea lui Wang.

O parte din cele câteva mii de ofiţeri au fost concediaţi, ţinuţi sub arest la domiciliu, forţaţi să participe la educaţie prin muncă sau chiar condamnaţi la închisoare, potrivit unui raport al Tianjin Evening News.

Biroul a anunţat pe 11 decembrie că aceste cazuri sunt în curs de revizuire, urmând a fi decise politicile finale de corectare.

Autorităţile poliţieneşti din Chongqing au iniţiat procese interne de reabilitare şi corectare nescoase la lumină, potrivit unui raport de pe www.ynxxb.com (Reţeaua de Informare a provinciei Yunnan). Noul şef al biroului, He Ting, a aranjat investigaţii speciale şi interviuri şi a alocat peste 20 de poliţişti, în grupuri de lucru de câte trei, pentru a preluat petiţiile depuse de foşti colegi ce au suferit un tratament nedrept când a fost Wang director.

Un ofiţer superior al biroului a declarat: "În cei trei ani în care Wang a condus biroul, mulţi ofiţeri de poliţie au fost retrogradaţi, concediaţi, condamnaţi la reeducare prin muncă forţată, ţinuţi sub arest la domiciliu sau chiar condamnaţi la închisoare. Numărul de poliţişti supuşi acestor tratamente a fost după cum urmează: peste 900 în primul an, peste 2900 în al doilea şi peste 1.800 în al treilea. Unii oameni implicaţi în cazurile cu dovezi infracţionale insuficiente au reprimit poziţiile anterioare. "

Comisarul pentru controlul drogurilor a fost persecutat datorită legăturilor personale

Zhou Wenzhao - un veteran de poliţie cu 30 de ani de experienţă - a fost comisarul pentru controlul drogurilor al Biroului de Securitate Publică din Chongqing când Wang a început campania "Loveşte Negrul", o represiune a bandelor infracţionale în oraş.

În seara zilei de 7 august 2009, Biroul Secretarului Partidului Comunist a difuzat informaţii inventate cum că ar fi fost descoperit un trafic de droguri pe scară largă, iar lui Zhou i s-a cerut să se ocupe de asta. În timpul anunţului, secretarul disciplinar al oraşului a venit şi l-a plasat pe Zhou sub arest la domiciliu.

În ziua următoare, Zhou a aflat de la soţia sa că prietenul său apropiat Wen Qiang, directorul de atunci al Biroului de Securitate Publică, a fost arestat.

Wen a fost ulterior condamnat pentru luare de mită şi executat în 2010.

Toată lumea din birou ştia că Zhou şi Wen aveau o relaţie foarte strânsă; Zhou şi soţia sa sunt naşii fiului lui Wen.

Zhou a susţinut că el a fost torturat în încercarea de a obţine o mărturisire. El povesteşte că pe 15 octombrie 2009, el a fost legat în lanţuri pe un scaun de fier făcut special, care avea doar o zonă foarte mică de relaxare. O mască neagră groasă şi urât mirositoare îi acoperea faţa şi o lampă extrem de puternică era îndreptată spre el zi şi noapte, pentru a-l imobiliza.

El a fost şi privat de somn. Ori de câte ori aţipea, anchetatorii îl loveau în cap cu tot ce aveau în mână. Zhou şi-a reamintit că după 14 zile de interogatoriu, picioarele sale erau atât de umflate încât nu puteau să mai stea în picioare, recunoscând că durerea din şoldurile era atât de mare încât a vrut să se sinucidă.

Când povestea despre tortura pe care a suferit-o, Zhou avea lacrimi în ochi şi se oprea pentru perioade lungi de timp.

Cu toate acestea, niciodată Zhou nu a pledat vinovat. El a fost trimis la închisoare pentru că ar fi "păstrat şi ascuns ilegal arme sau muniţii."

Această hotărâre s-a bazat pe faptul că poliţia a găsit o armă şi 101 gloanţe în casa lui Zhou, în august 2009. Cu toate acestea, Zhou, ca un ofiţer veteran de poliţie, avea permis pentru arme din aprilie 2003, care încă era valabil, ceea ce înseamnă că păstrarea unei arme la domiciliu nu constituie o infracţiune.

Zhou a făcut imediat recurs la Curtea intermediară din Chongqing. Judecătorul i-a revizuit cazul şi a concluzionat că "hotărârea şi pedeapsa iniţială au fost corecte şi corespunzătoare. Curtea intermediară a susţinut verdictul iniţial. "

Surse anonime au declarat pentru The Epoch Times la începutul acestui an că Wen a fost executat la ordinul şefului lui Wang Lijun, membrul demis al Biroului Politic, Bo Xilai, şi că asistenţa lui Wang l-ar fi avansat în cariera sa, dacă Bo ar fi ajuns să facă parte din Comitetul Permanent al Biroului Politic, după cel de-al optsprezecelea Congres Naţional al Partidului. Restul este istorie: Bo Xilai a fost demis în martie şi o nouă generaţie de lideri chinezi au preluat puterea în timpul conferinţei din noiembrie.

Ca subaltern al lui Bo, Wang nu ar fi făcut nimic fără aprobarea şefului său.

Tentativa de dezertare a lui Wang le-a încheiat toate planurile şi a dus la arestarea lui Bo şi condamnarea la moartea a soţiei sale, Gu Kailai, pentru uciderea omului de afaceri britanic Neil Heywood.

Se crede că aceste planuri au inclus şi o încercare de a preveni preluarea conducerii de către actualul lider de partid, Xi Jinping. Bo şi Wang sunt implicaţi şi în facilitarea recoltării în masă şi vânzării de organe de la practicanţii în viaţă ai disciplinei meditative Falun Gong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe