WatchDog.MD către guvernanţi: Banul public este pentru politici eficiente, nu pentru cumpărat voturi

Valeriu Paşa, expert WatchDog.MD
Valeriu Paşa, expert WatchDog.MD (Captură Foto)

În anul 2018, Partidul Democrat (PD), în frunte cu Vlad Plahotniuc, a iniţiat programul cunoscut sub numele de „Drumuri bune” pentru Moldova, pentru care au fost alocaţi 1,6 miliarde lei moldoveneşti, echivalentul a 80 milioane euro, din bugetul public pentru reparaţia de drumuri în localităţile Republicii.

Deşi guvernanţii de atunci încercau să convingă că acest program este echitabil, iar banii au fost repartizaţi echilibrat între localităţi reieşind din numărul locuitorilor şi de necesităţile acestora, ei nu au putut să prezinte public niciun fel de dovezi ale acestei pretinse echităţi.

În acest context, comunitatea WatchDog.MD a realizat anul trecut un amplu studiu unde au analizat acest program, iar constatarea lor a fost că „nici nu miroase a echitate acolo”.

„Argumentele noastre au fost următoarele: 90 la sută din suma alocată au fost concentrate în 27 de circumscripţii uninominale din 46, iar discrepanţa dintre alocări de la o localitate la alta, sau de la o circumscripţie la alta, putea să fie şi de 10 şi de 15 ori.

Concluzia noastră a fost că aceşti bani publici au fost utilizaţi drept pomană electorală, adică au fost concentraţi în anumite regiuni pentru a câştiga mai multe voturi la alegerile parlamentare care urmau să aibă loc în iarna anului 2019”, a declarat Valeriu Paşa, membru al comunităţii WatchDog.MD.

Ulterior, după alegeri, experţii au decis să verifice această ipoteză. Pentru aceasta, ei au comparat felul în care au votat cetăţenii la alegeri cu felul în care au fost repartizaţi banii pentru reparaţia drumurilor.

Aceştia au constatat că media de alocaţie pentru reparaţia drumurilor pe cap de alegător care a venit la vot este de 1200 lei moldoveneşti, numai că sunt unele circumscripţii uninominale unde alocaţia medie este mult mai mare.

Astfel, Guvernul, în loc să facă politici eficiente, a făcut sondaje politice, au identificat regiunile unde avea rating mai mare şi unde erau cele mai multe indicii, direcţionând aproape toţi banii acolo. Ulterior, în acele circumscripţii, democraţii au câştigat mai multe mandate de deputat la alegerile din februarie 2019, însă asta nu i-a ajutat, acum oligarhul Plahotniuc fiind în afara ţării, au punctat experţii.

„Stimaţi guvernanţi, de oriunde aţi fi, trebuie să urmăriţi acest exemplu, să înţelegeţi că banul public este pentru politici eficiente. Desigur, puteţi să luaţi banii cetăţenilor şi să cumpăraţi voturi, dar asta nu o să vă ajute. Într-un final o veţi păţi la fel ca şi Vlad Plahotniuc”, a conchis Valeriu Paşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe