Wei Zheng, consilierul imparţial şi direct al împăratului Taizong

Wei Zheng, consilierul imparţial dar încăpăţânat al împăratului Taizong
Wei Zheng, consilierul imparţial dar încăpăţânat al împăratului Taizong (Kiyoka Chu)

Wei Zheng (580-643 d.Hr.), un orfan, dar şi un cititor înfocat încă din copilărie, a petrecut câţiva ani într-un templu taoist din cauza sărăciei. Mai târziu, el i-a servit pe rivalii vicleni ai lui Shimin Li (mai târziu împăratul Taizong din dinastia Tang), dar Shimin Li a apreciat cunoştinţele şi curajul lui Wei Zheng atât de mult încât nu numai că l-a iertat, dar, de asemenea, l-a promovat să-i fie consilierul său apropiat, când acesta a devenit împărat. Wei şi-a dedicat viaţa să-i ofere sfaturi directe împăratului cu cea mai mare integritate.

Odată Wei Zheng a fost acuzat de nepotism, dar ancheta internă nu a găsit nereguli. Totuşi când împăratul l-a avertizat să aibe mai mare grijă şi să evite controversele privind reputaţia sa, Wei i-a răspuns: "Eu servesc cu integritate mea şi fac lucruri pentru că le consider potrivite pentru stat, nu pentru faima mea".

"Totul se află în mâna împăratului, dacă un consultant sfârşeşte prin a fi unul bun sau unul loial în istorie", l-a avertizat Wei pe împărat. Când a fost întrebat de către împăratul curios care este diferenţa dintre aceştia doi, Wei i-a răspuns: "Un consilier îl ajută pe împăratul său cu integritate şi imparţialitate. Acesta va fi amintit drept unul bun atunci când împăratul poate aprecia acest lucru şi împreună ei fac statul puternic şi oamenii vor prospera. Sau ar putea fi amintit drept unul loial pentru că a fost ucis de către împărat din cauza sfatului său imparţial, fapt ce ar putea trage în jos statul. Fie ca Maiestatea voastră să mă facă un consilier bun!" Împăratul Taizong a fost încântat.

Când împăratul planifica să ofere zestre mai mare la nunta prinţesei sale preferate, Wei Zheng l-a contestat pe împărat explicându-i că ar rupe coerenţa codurilor juridice şi obiceiurilor existente. Când împărăteasa Zhangsun a auzit povestea de la împărat, aceasta i-a menţionat: "acum înţeleg de ce îl respecţi atât de mult. Sunt soţia ta, dar încă îmi este frică să nu te ofensez, dar Wei Zheng îndrăzneşte să vă conteste şi pune corectitudinea justiţiei mai sus de opinia Maiestăţii tale. Este o adevărată comoară pentru naţiunea noastră! Vă rog să urmaţi sfatul acestei persoane curajoase Maiestate". Prin urmare, zestrea prinţesei a fost redusă.

În cele din urmă Wei Zheng a devenit ministru al afacerilor naţionale, dar abordarea sa directă la adresa împăratului nu s-a modificat.

Într-o zi când împăratul Taizong s-a întors de la o şedinţă a cabinetului, acesta i-a spus împărătesei cu furie: "Mai devreme sau mai târziu, îl voi ucide pe acel bătrân bădăran dat naibii!" Împărăteasa l-a întrebat cine i-a provocat furia şi împăratul i-a răspuns: "Wei Zheng! Întotdeauna mă contrazice şi mă face de ruşine în faţa tuturor". Auzind răspunsul, împărăteasa s-a retras şi s-a întors repede în rochie formală pentru a-l felicita pe împăratului Taizong. Aceasta a explicat: "Numai atunci când împăratul este înţelept şi deschis la minte poate un consilier să-şi prezinte opiniile sale sincere. Aş dori să îl felicit pe Majestatea Voastră, provocarea lansată de Wei Zheng este o dovadă a deschiderii mentale a Maiestăţii Voastre". Mânia împăratului Taizong s-a diminuat treptat şi i-a crescut respectul atât pentru împărăteasă cât şi pentru Wei Zheng.

Când Wei Zheng s-a îmbolnăvit grav, i s-a raportat împăratului de către mesagerii regali că Wei Zheng trăieşte într-o casă veche, cu un hol mic. Împăratul a ordonat imediat să se construiască o sală mare în termen de cinci zile, cu materiale alocate iniţial pentru palat. Împăratul l-a trimis, de asemenea, pe medicul său personal să rămână şi să aibă grijă de Wei Zheng.

Din păcate, boala lui Wei Zheng s-a agravat şi a murit în curând. La înmormântarea lui, împăratul Taizong s-a plâns: "Utilizând oglinda de aramă îmi pot pune corect îmbrăcămintea, folosind oglinda istoriei pot vedea direcţia şi reflecţia hotărârilor mele, în timp ce utilizând gentleman-ul drept oglindă îmi pot corecta defectele. Acum, că a murit Wei Zheng, am pierdut o oglindă! "