WikiLeaks publică primul set de emailuri trimise pe o adresă secretă de email a lui Obama

După săptămâni în care WikiLeaks a aruncat mii de emailuri ale liderilor Partidului Democrat al SUA, ieri a publicat emailuri vehiculate de o adresă secretă a preşedintelui american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Documentele sunt extrem de interesante deoarece adresa, bobama@ameritech.net, era folosită probabil de Obama înainte de a deveni preşedintele SUA.

Printre acestea se află un email bizar, cu data 30 octombrie 2008, din partea lui John Podesta către Obama, care atunci era senator. Emailul conţinea o anexă confidenţială, în care se discuta despre o echipă de tranziţie economică şi despre motivul pentru care Obama trebuia să o pună pe picioare înainte ca mandatul său să înceapă în ianuarie 2009.

Paulson şi subordonaţii săi nu cred că pot să amâne în mod responsabil [chestiunea] până după deciziile semnificative din 20 ianuarie atât în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor TARP, cât şi alte măsuri potenţial stabilizatoare”, susţine emailul.

Acest cel mai recent set de emailuri sunt culese dintr-o serie de acorduri ce îl implică pe John Podesta, preşedintele campaniei prezidenţiale a democratei Hillary Clinton. Podesta este de mult timp asociat al clanului Clinton şi a fost şef de personal în timpul lui Bill Clinton, în perioada 1998-2001. Podesta a avut şi funcţia de consilier al preşedintelui Barack Obama.

Într-un email trimis în seara alegerilor din 2008, la ora 7:39 p.m., Podesta a transmis lui Obama câteva idei pe ultima sută de metri cu privire la o următoare întâlnire G20. Nu vreau să te sâcâi astăzi. Memo-ul inclus dedesubt are legătură cu o posibilă invitaţie la întâlnirea G20 din 15 noiembrie”, a scris Podesta.

Acest email a ajuns la Obama cu 21 de minute înainte ca principalele reţele de televiziune să anunţe că este victorios în alegeri, devenind următorul preşedinte al Statelor Unite.