Xi Jinping afirmă că economia este în recesiune, cere mai multă globalizare şi "menţinerea păcii"

Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping. (Captură Foto)

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat marţi la cel de-al 12-lea summit BRICS, prin intermediul unui link video, că economia globală se confruntă cu "cea mai gravă recesiune de la Marea Depresie din anii 1930", potrivit presei de stat Xinhua.

El a cerut ţărilor BRICS să coopereze în menţinerea multilateralismului - cu alte cuvinte să menţină legăturile economice cât mai strânse cu China - despre care a spus că este o garanţie mai mare pentru „protejarea păcii şi stabilităţii mondiale” în timpul provocărilor tumultuoase aduse de pandemia virusului Wuhan.

Potrivit Xinhua, Xi a cerut, de asemenea, „deschiderea şi inovarea pentru a facilita redresarea economică globală, precum şi dezvoltarea ecologică şi cu emisii reduse de carbon”.

"În prezent, lumea este prinsă între cea mai gravă pandemie şi schimbări majore nemaivăzute în ultimii 100 de ani", a spus Xi.

"Cu toate acestea, rămânem convinşi că tema vremurilor noastre - pacea şi dezvoltarea - nu s-a schimbat şi că tendinţa către multipolaritate şi globalizare economică nu poate fi întoarsă", a adăugat preşedintele chinez.

China comunistă, pe care SUA sub mandatul lui Bill Clinton a introdus-o în Organizaţia Mondială a Comerţului, în ciuda faptului că nu respectă clauze majore legate de liberul curs al monedei, folosirea de practici neconcurenţiale şi produce bunuri în lagăre de muncă, a ajuns treptat să susţină că este un stindard al globalizării.

Propunerile sale din timpul discursului de a scoate economia globală din recesiunea COVID au fost rezumate după cum urmează în surse de stat:

  • Susţinerea multilateralismului şi protejarea păcii şi stabilităţii mondiale;
  • Consolidarea solidarităţii şi cooperării pentru a face faţă în comun provocărilor pandemiei COVID-19;
  • Susţinerea deschiderii şi inovării pentru a stimula redresarea economică globală;
  • Prioritizarea mijloacelor de trai ale oamenilor şi promovarea dezvoltării durabile în întreaga lume;
  • Susţinerea dezvoltării tehnologiilor verzi şi cu emisii reduse de carbon şi promovarea coexistenţei armonioase a omului şi a naturii.

În ciuda apelurilor frecvente la menţinerea păcii, China este unul dintre exportatorii majori de arme şi cel mai mare factor de instabilitate în zona Asiei de sud-est, unde revendică zone vaste aparţinând ţărilor riverane, şi ridică baze militare pe insule articifiale construite în acest scop.

Xi Jinping a ţinut discursul cu ocazia semnării istorice de duminică a Parteneriatului Economic Comprehensiv Regional (RCEP).

Acordul RCEP a fost semnat în timpul summitului anual al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi a stabilit efectiv cel mai mare bloc comercial din lume care se aşteaptă să cuprindă aproape o treime din întreaga activitate economică globală. SUA nu este parte din acord.

Înţelegerea va rămâne în istorie ca cel mai mare acord de liber schimb dintre cele cincisprezece naţiuni din Asia Pacific, implicând zece ţări membre ale blocului ASEAN, inclusiv Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Tailanda şi Vietnam - şi în plus parteneri comerciali americani importanţi - Australia, China, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii