Xi Jinping are nevoie de susţinerea generalilor militari ai Chinei

Vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping, la un dejun  co-găzduit de către SUA-China în Washington, DC, februarie 15, 2012.
Vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping, la un dejun co-găzduit de către SUA-China în Washington, DC, februarie 15, 2012. (Jewel Samad / AFP / Getty Images)

WASHINGTON. Următorul lider al Partidului Comunist Chinez (PCC) ar putea să aibă nevoie de consimţământul unor generali ai armatei pentru a putea să-şi consolideze statutul de conducător, conform unui analist pe probleme legate de China.

Willy Lam, care a scris despre politica de elită a PCC timp de mai multe decenii, a caracterizat această perspectivă ca „îngrijorătoare” în cadrul unei conferinţe pe 16 februarie despre securitatea Chinei şi a problemelor sale de apărare.

Xi Jinping, care se află la sfârşitul unui tur de patru zile în Statele Unite, este de aşteptat să vină la conducerea regimului în toamna acestui an.

Dar, conform afirmaţiilor lui Lam, „bazele majore de forţă ale lui Xi Jinping nu se află în Partid, nici în guvern, ci în AEP, ” sau Armata de Eliberare a Poporului.

Noii veniţi în Comitetul Central al Biroului Politic, organul central al puterii Partidului Comunist, trebuie să-şi consolideze rapid poziţiile, sugerează Lam.

„Există o listă enormă de generali-prinţişori”, spune Lam, referindu-se la generalii care sunt fii de revoluţionari comunişti timpurii.

„Xi are nevoie de susţinerea acestor generali din AEP”, spune el, adăugând că „Există o mare posibilitate ca pentru a-şi consolida puterea, Xi ar putea să accepte părerile fără principii ale generalilor AEP.”

Lam a declarat aceste lucruri la Forumul de Securitate şi Apărare al Chinei 2012 din cadrul Fundaţiei Jamestown, ţinut la Institutul Carnegie pentru Pace Internaţională din Washington D.C.

În ciuda faptului că multe din declaraţiile făcute de către generalii chinezi şi alte personalităţi militare de-a lungul ultimilor 5 ani ar putea fi calculate pentru a „propulsa bugetul”, este la fel de posibil ca „acele declaraţii agresive să reprezinte o schimbare agresivă în politica externă şi de securitate a Chinei în general”, afirmă Lam.

Remarcile bătăioase făcute de diferiţi generali, amirali şi alte personalităţi proeminente amintite de Lam, au început să fie auzite pe la începutul mandatului lui Hu Jintao.

Generalii au început să emită declaraţii agresive despre posibile scenarii de război şi au portretizat Statele Unite ca un duşman şi agresor pus pe a „ocupa” China.

„În ultimii patru ani am văzut o foarte îngrijorătoare creştere atât ca agresivitate cât şi ca frecvenţă a mesajelor dure venite din partea generalilor”, a spus Lam.

„Mulţi dintre prieteni mei din Beijing care sunt academicieni liberali au fost foarte deranjaţi”, a adăugat el.

În particular, Lam a atras atenţia că „în ultimele luni am văzut o exacerbare şi o creştere a acestei iresponsabilităţi, chiar până în punctul în care declaraţiile generalilor păreau că slăvesc războiul.”

La 4 decembrie, contraamiralul şi proeminentul comentator militar, Zhang Zhaozhong, a declarat pentru televiziunea de stat a Iran că China nu va ezita să apere Iranul chiar şi cu un al treilea război mondial.

Aceste remarci sunt făcute „total publice şi cu permisiune” afirmă Lam. „Nu există comentarii compensatorii de către seniori academicieni, consilierii civili, care s-au prefăcut că nu cu auzit de aceste declaraţii, iar acum s-a instalat o stare de frică... deoarece mulţi dintre aceşti generali care promovează războiul sunt oarecum conectaţi cu cercul apropiat de generali-prinţişori al lui Xi Jinping.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe