Xi Jinping devine preşedintele Chinei

Noul conducător al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, participă la sesiunea de deschidere a celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului la 8 noiembrie, în Beijing.
Noul conducător al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, participă la sesiunea de deschidere a celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului la 8 noiembrie, în Beijing. (Feng Li / Getty Images)

Congresului Naţional al Poporului din China a votat instituirea lui Xi Jinping în funcţie de preşedinte al ţării. Procedura formală marchează finalizarea tranziţiei la nivelul conducerii Chinei, care a început la sfârşitul anului trecut şi care are loc o dată la un deceniu.

De-a lungul ultimelor luni, domnul Xi şi noua echipă de lideri a Chinei au amplificat aşteptările cu privire la perspectivele de reformă în această ţară condusă foarte strict.

Rezultatul votului nu a fost niciodată pus la îndoială şi a existat o stare de spirit aproape festivă în Sala Mare a Poporului din China. Mulţi dintre delegaţi şi-au făcut fotografii în timp ce îşi depuneau voturile. Alţii au solicitat autograful lui Xi Jinping, precum şi al omului care cel mai probabil va deveni următorul premier al ţării, Li Keqiang.

Votul în ce priveşte alegerea lui Li ca prim-ministru va fi cunoscut vineri, dar nu există îndoieli în ce priveşte rezultatul alegerilor.