Xi Jinping efectuează o vizită în Phenian, însoţit de şeful responsabil de planificarea economiei chineze

Liderul comunist chinez Xi Jinping
Liderul comunist chinez Xi Jinping (Getty Images)

Preşedintele comunist chinez Xi Jinping a ajuns joi în capitala nord-coreeană Phenian, însoţit de o serie de oficiali de top, inclusiv directorul agenţiei de stat pentru planificare economică, în contextul în care China urmăreşte să sprijine Coreea de Nord şi probabil să relanseze discuţiile cu SUA, potrivit Reuters.

Xi se va afla în Coreea de Nord pentru două zile, devenind primul lider chinez care vizitează statul comunist izolat în ultimii 14 ani. Vizita ar putea rezulta în noi măsuri de susţinere a economiei nord-coreene lovită de sancţiuni internaţionale, care se zbate să supravieţuiască.

China este singurul aliat major al Coreei de Nord şi vizita lui Xi are loc pe fondul unor noi tensiuni în Peninsula Coreeană, în condiţiile în care Washingtonul urmăreşte să convingă Phenianul să renunţe la armele nucleare.

“Tovarăşul Xi Jinping efectuează vizita ... în pofida sarcinilor cruciale şi grave cauzate de relaţiile internaţionale complexe, ceea ce arată în mod clar că partea chineză şi guvernul chinez acordă o mare importanţă prieteniei” dintre Coreea de Nord şi China, a susţinut Rodong Sinmun, o publicaţie oficială a regimului nord-coreean.

Vizita lui Xi evidenţiază legăturile puternice dintre cei doi vecini care nu oscilează niciodată şi care consolidează “legăturile de sânge” dintre cele două popoare, a mai adăugat ziarul într-un comentariu publicat pe prima pagină.

În cadrul vizitei, se aşteaptă ca Xi să aibă întâlniri cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi să aducă un omagiu Turnului Prieteniei, care comemorează trupele chineze ce au luptat împreună cu nord-coreenii în timpul Războiului Coreean din 1950-1953.

Xi şi Kim vor discuta cu doar o săptămână înaintea summitul G20 din Osaka, unde preşedintele chinez şi omologul american Donald Trump ar urma să se întâlnească cu scopul de a reseta legăturile bilaterale afectate de o dispută comercială tot mai dură.

Momentul vizitei lui Xi în Coreea de Nord nu este o întâmplare, a afirmat Li Zhonglin, expert pe problemele Coreei de Nord la Universitatea Yanbian din China.

China ar putea spera să joace un rol în a convinge Phenianul şi Washingtonul să reia discuţiile ce au stagnat după summitul eşuat din acest an dintre Kim şi Trump în Hanoi, a adăugat Zhonglin.

Kim l-a vizitat deja pe Xi în China de patru ori începând de anul trecut şi China a lăudat Coreea de Nord şi SUA pentru încercarea lor de a rezolva problemele prin dialog şi nu prin ameninţări cu folosirea forţei sau prin adoptarea unor posturi militare.

Deşi China a aprobat sancţiunile adoptate de ONU împotriva Coreei de Nord pentru repetatele sale teste nucleare şi de rachete – precizând că aplică în totalitate acele sancţiuni, în pofida unor îndoieli ale SUA – a sugerat relaxarea sancţiunilor pentru statul nord-coreean.

China, implicată într-un război comercial dur cu SUA, a apărat de asemenea, relaţiile sale comerciale şi de afaceri “normale” cu Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe