Xi Jinping o numeşte pe Angela Merkel „prietenă veche” a Chinei

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (JOHN MACDOUGALL / AFP / GettyImages)

Liderul comunist chinez Xi Jinping a lăudat-o pe Angela Merkel, care va ieşi de pe scena politică anul acesta, numind-o „prietenă veche” a Chinei, potrivit televiziunii de stat chineze.

Declaraţia a fost făcută la Beijing în cadrul unei întâlniri video dintre cei doi lideri.

Germania este prima ţară occidentală care a investit masiv în economia centralizată controlată de Partidul Comunist Chinez la începutul anilor '90. De-a lungul anilor, colaborarea economică dintre cele două ţări a continuat să crească, obligând şi alte economii - în principal cea americană - să intre în jocul investiţiilor şi outsourcing-ului în China, pentru a-şi menţine competitivitatea pe pieţele occidentale.

La sfârşitul anului trecut, în plină pandemie şi pe fondul ştirilor despre abuzurile comise de regimul comunist chinez în regiunea Xinjiang, unde o comunitate musulmană este supusă genocidului de către Partidul Comunist Chinez, Germania şi Franţa s-au grăbit să încheie un acord de investiţii cu China, stârnind critici inclusiv din partea Parlamentului European.

"Nu ne vom uita niciodată vechii prieteni. Uşa Chinei va fi întotdeauna deschisă larg pentru dvs.", a declarat liderul comuniştilor chinezi.

Războiul comercial început cu China comunistă de fostul preşedinte american Donald Trump a cauzat diviziuni majore cu aliaţii transatlantici ai SUA, în principal Germania şi Franţa, care au ales să păstreze relaţiile comerciale cu Beijing-ul şi să se distanţeze de SUA care a încercat să construiască un front occidental comun împotriva agresivităţii Partidului Comunist Chinez şi a practicilor neloiale desfăşurate de China în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

"Sper că UE îşi va menţine independenţa" faţă de SUA şi "îşi va conserva cu adevărat interesele", a mai spus Xi Jinping în discuţia sa cu Angela Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe