Yan Zhenqing, caligraful loial şi onest

Yan Zhenqing, caligraful loial şi onest
Yan Zhenqing, caligraful loial şi onest (Yeuan Fang / Epoch Times)

Yan Zhenqing (709 ~ 785 d.Hr.) a fost un caligraf renumit şi un guvernator loial din perioada Dinastiei Tang. El era binecunoscut pentru onestitatea lui, puternicul sentiment al dreptăţii şi loialitatea faţă de curtea imperială. Antipatia lui faţă de linguşire şi curajul de a spune mereu adevărul i-au adus mult respect.

Când a ajuns la cei şaptezeci de ani ai săi, a primit ordin să negocieze, în calitate de reprezentant al împăratului, cu un general al unei mari armate de rebeli, care au ocupat nordul statului. Conştient de pericol, Yan a hotărât să viziteze inamicul de unul singur.

Generalul rebel, aflând că Yan Zhenqing a venit singur, a ordonat mai multor războinici de-ai lui să aştepte în afara sălii. Chiar înainte ca Yan să-şi înceapă discursul, aceştia au intrat înarmaţi în sală strigând şi ameninţându-l cu moartea. Aceasta însă nu l-a speriat pe Yan Zhenqing, el continuând să-şi ţină discursul cu calm.

Generalul rebelilor a apreciat curajul, abilităţile şi personalitatea lui Yan, ordonând războinicilor să se retragă, după care l-a escortat pe Yan într-un un loc unde putea să stea temporar, continuând să-l supravegheze.

Apoi, el a trimis câţiva soli la Yan, promiţându-i funcţia de prim-ministru, în cazul în care Yan ar fi hotărât să-l servească. Yan s-a simţit indignat de ofertă, exprimându-şi refuzul de a coopera cu rebelii.

Atunci, generalul rebel a ordonat ca Yan să fie întemniţat, ameninţându-l să-l îngroape de viu, însă, aşa cum nici unul din toate trucurile sale n-au mers, Yan a fost ucis în cele din urmă la vârsta de 76 de ani.

De-a lungul vieţii sale, Yan a trăit atât succese cât şi necazuri în cariera sa, lucrând pentru guvern, petrecând mulţi ani pe câmpurile de luptă şi la curtea imperială. Loialitatea şi reputaţia sa eroică au devenit chiar mai pronunţate decât faima de maestru a caligrafiei. De fapt, el a fost menţionat ca fiind singurul caligraf egal în artă cu Wang Xizhi, Înţeleptul Caligrafiei.

Stilul caligrafiei lui Yan, de multe ori este privit ca o manifestare a personalităţii sale calme şi statornice. Caligrafia din perioada de început a dinastiei Tang reprezenta încadrări delicate, subţiri şi pline de blândeţe, pe când, Yan a creat un stil nou cu o structură puternică şi impresionantă, formă pătratică şi aranjament modest, potrivite unui general militar. Tuşele sunt îndrăzneţe şi drepte, putând fi văzute pe numeroasele monumente artistice lăsate posterităţii.

Caligrafiile lui Yan dezvăluie puterea lui interioară şi stilul artistic plin de frumuseţe, fiind foarte apreciate de-a lungul istoriei Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură