Yin şi Yang şi cele cinci elemente

Yin şi Yang
Yin şi Yang (Thomas Choo / Epoch Times)

Aşa cum spune literatura antică chineză, să înţelegi principiul Yin şi Yang este foarte simplu. Înseamnă umbra (partea umbroasă) şi lumina (partea însorită), care mai târziu au însemnat rece şi fierbinte, sus şi jos, stânga şi dreapta, înăuntru şi înafară, ziua şi noaptea, bărbatul şi femeia, activul şi pasivul etc.

Filozofii chinezi antici credeau că opoziţia dintre Yin şi Yang şi fluctuaţia sunt inerente naturii însăşi, şi astfel opoziţia, creşterea şi descreşterea yin şi yang reprezintă legea de bază a universului.

Cele cinci elemente, Wu Xing în chineză, se referă la mişcările metalului, lemnului, apei, focului şi pământului. În urma experienţei practice din viaţa de zi cu zi, chinezii cred că cele cinci elemente reprezintă esenţa materiilor prime şi a tot ceea ce există în lume.

Doctrina celor cinci mişcări descrie două cicluri: un ciclu al generării sau al creaţiei şi un ciclu al trecerii sau distrugerii. Înăuntrul celor două cicluri există balanţa generării mutuale şi inhibiţiei mutuale ale celor cinci mişcări.

Yin şi Yang

Yin şi Yang nu se referă la interpretarea absolută potrivit căreia “lumina înseamnă bine, întunericul înseamnă rău”, ci se referă mai mult la natura relativă. Luând spre exemplu bărbatul şi femeia. Bărbatul este Yang şi femeia este Yin. Cu toate acestea putem diviza femeile pe vârste, de exemplu femeile bătrâne sunt privite ca fiind Yin, iar fetele tinere sunt privite ca Yang. Cât despre fiecare individ în parte, partea din faţă a corpului este Yin, iar partea din spate este Yang. Vorbind în general, natura yin şi yang se poate schimba odată cu schimbarea conceptului, existând apoi o altă balanţă a Yin şi Yang într-un Yin. Astfel că putem găsi o natură şi mai subtilă interconectată şi independentă a Yin şi Yang într-un singur obiect.

Cu alte cuvinte, teoria Yin şi Yang se referă la faptul că “schimbarea oricărui lucru este relativă schimbărilor oricărui alt lucru.” Se spune că originea filosofiei Yin şi Yang provine din schimbarea zilei cu noaptea. Partea luminoasă este Yang, iar partea întunecată este Yin. Ziua se schimbă cu noaptea, la fel şi Yin şi Yang. De aceea Yin şi Yang este fenomenul schimbării care are loc în funcţie de timp şi condiţii.

Cele cinci elemente

Cele cinci elemente (Wu Xing) reprezintă conceptul care ne spune că toate lucrurile din lume pot fi divizate în cinci categorii de mişcări.

Mai exact, cele cinci elemente sunt compuse din metal, lemn, apă, foc şi pământ. Ele corespund fenomenelor naturale. De mii de ani, chinezii consideră cele cinci elemente ca reprezentând clasificarea naturii care este în relaţie cu omul. Teoria mişcărilor celor cinci elemente descrie natura tuturor lucrurilor din univers.

Ideea împărţirii celor cinci elemente este în concordanţă cu mişcarea climatului, cu culoarea, gustul şi aşa mai departe. Climatul se prezintă ca primăvară, vară, toamnă şi iarnă; culorile sunt roşu, galben, alb, negru şi verde; gustul se referă la dulce, acru, amar, sărat şi picant.

Lemn

Lemnul şi mişcarea sa reprezintă sosirea primăverii. Toate vieţile aflate în hibernare încep să mişte din nou. De aceea lemnul înseamnă sosirea primăverii, răsăritul soarelui şi înmugurirea frunzelor. El poate fi suprapus cu primăvara ca anotimp, cu răsăritul ca direcţie, verde ca şi culoare şi dulce ca gust.

De fapt, chiar şi componentele moralei şi ale eticii corespund celor cinci elemente. De exemplu, lemnul este benevolenţa, aurul este dreptatea, apa este buna-cuviinţă, focul este înţelepciunea, iar pământul este încrederea.

Foc

Focul şi mişcarea sa sunt asociate cu febra, strălucirea şi arderea. Impresia lăsată de foc poate fi suprapusă cu primăvara ca anotimp, cu sudul ca punct cardinal, roşu ca şi culoare şi amar ca gust.

Pământ

Pământul şi mişcarea să nu corespund niciunui anotimp particular, însă au un rol special în schimbarea anotimpurilor (de exemplu plantele au nevoie de pământ pentru a creşte). Se referă la legătura dintre cele patru anotimpuri. Spre deosebire de celelalte patru mişcări care corespund celor patru direcţii din univers, mişcarea pământului corespunde centrului universului. Cu alte cuvinte centrul tuturor lucrurilor în univers este mişcarea pământului. Culoarea corespunzătoare a mişcării pământului este galbenul care este şi centrul cromatogramei. Gustul corespunzător elementului pământ este dulcele.

Metal

Toamna este anotimpul intermediar dintre vară şi iarnă, precum şi anotimpul ajungerii la maturitate a grânelor şi recoltării acestora. Comparat cu dorinţa puternică de dezvoltare pe care o inspiră primăvara, sentimentul melancolic de singurătate al toamnei poate inspira creaţia artistică ce reflectă speranţa de viaţă a oamenilor. Metalul simbolizează sfârşitul vieţii prin care viaţa este creată şi dată mai departe. Metalul corespunde vestului ca şi direcţie, albului ca şi culoare şi gustului picant.

Apa

Apa şi mişcarea sa reprezintă iarna care este starea extremă a Yin. În timpul iernii, animalele şi plantele încep să hiberneze sau îşi încetinesc activitatea. Se ascund de iarnă. Apa corespunde culorii negre care implică o stare interioară de haos. Asta înseamnă că la suprafaţă nu există niciun semn, însă înăuntru are loc dezvoltarea viguroasă a noilor vieţi. Este la fel ca şi starea iernii. Apa corespunde nordului ca direcţie şi gustului sărat.

De fapt, chiar şi componentele moralei şi ale eticii corespund celor cinci elemente. De exemplu, lemnul este benevolenţa, aurul este dreptatea, apa este buna-cuviinţă, focul este înţelepciunea, iar pământul este încrederea.

Din perspectiva teoriei Yin şi Yang, tot ceea ce există în lume are legătură, unul cu celălalt, din diferite puncte de vedere şi în diferite aspecte.