Yossi Cohen, fostul director Mossad, devine consilier de investiţii la SoftBank

Şeful Mossad-ului Yossi Cohen
Şeful Mossad-ului Yossi Cohen (Olivier Fitoussi / Getty Images)

Fondul Vision al gigantului SoftBank intenţionează să investească în startup-urile din Israel din sectorul de securitate cibernetică conduse de veterani militari, astfel încât compania s-a apropiat de controversatul fost şef al legendarei agenţii de spionaj Mossad.

Yossi Cohen, care s-a retras de curând din funcţia de director al Mossad, s-a alăturat fondului în iulie, având un rol consultativ. Fondul Vision va încerca să folosească reţeaua de conexiuni extinse ale lui Cohen, cultivate de-a lungul anilor în care a condus agenţia de informaţii, pentru identificarea de companii promiţătoare de tehnologie, dintre care multe au legături cu armata israeliană.

Citiți și Raport FireEye: China spionează Israelul. Guvernul israelian tace mâlc

SoftBank este cunoscută pentru investiţiile sale din trecut în grupuri chineze de hi-tech, precum Alibaba, Tencent şi GungHo Entertainment, care au propulsat giganţii pe locuri fruntaşe în economia controlată de Partidul Comunist Chinez.

Fondul de capital din lume îşi îndreaptă privirile către industria tehnologică în plină expansiune a Israelului, în timp ce valoarea deţinerilor sale din companiile chineze se prăbuşeşte pe fondul represiunii desfăşurate de liderul comunist Xi Jinping la adresa companiilor hi-tech.

Israelul este un focar de start-up-uri de tehnologie, pe măsură ce veteranii serviciilor armatei israeliene lansează noi companii bazate pe tehnologia dezvoltată de militari, cultivând un teren fertil pentru industria semiconductoarelor şi a software-ului. Numărul ridicat al întreprinderilor auto - cum ar fi compania cu conducere autonomă Mobileye, care a fost achiziţionată de Intel în 2017 - a determinat producătorii auto japonezi şi europeni să îşi stabilească o prezenţă acolo.

Citiți și Fostul şef al Mossadului Yossi Cohen, acuzat că ar fi dezvăluit informaţii secrete unei însoţitoare de zbor

Conform Nikkei Asia, intrarea Fondului Vision în Israel a fost determinată nu numai de meritele pieţei, ci şi de incertitudinea în legătură cu investiţiile existente, în special cele din China.

Fondul iniţial de 100 de miliarde USD al SoftBank a făcut valuri cu investiţii mari în companii precum Uber, cea mai importantă companie ride-sharing americană, fiind, pentru o vreme, acţionarul său principal. De asemenea, a propulsat companii cu creştere rapidă în China, precum liderul Didi Global şi platforma de transport Full Truck Alliance.

Citiți și Şeful Mossad în Washington, în timp ce la Viena au loc discuţii pentru a readuce SUA în acordul nuclear iranian

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe