YouTube închide canalul singurului candidat, agreat de Partidul Comunist Chinez, la funcţia supremă din Hong Kong

(Getty Images)

Invocând necesitatea respectării sancţiunilor americane împotriva lui John Lee Ka-chiu, singurul candidat la poziţia de lider al centrului financiar, care să ocupe poziţia pe care o deţine în prezent Carrie Lam, ce a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat, YouTube i-a şters pagina de campanie.

Ca răspuns, fostul oficial nr. 2 al oraşului a spus că este „dezamăgit” de decizie, dar a susţinut că mişcarea nu îi va afecta campania electorală. El a adăugat că va face tot posibilul pentru a comunica cu publicul folosind alte canale, astfel încât oamenii să-l cunoască mai bine, potrivit Washington Post.

Hong Kong a intrat complet sub controlul regimului comunist chinez în 2019, după şase luni de tulburări generate de numeroase tentative ale Partidului Comunist de la Beijing de a distruge sistemul de justiţie independent al centrului financiar.

Lee a fost adăugat pe lista de sancţiuni din SUA în 2020, împreună cu Lam şi o mulţime de alţi oficiali din Hong Kong, pentru subminarea drepturilor democratice ale locuitorilor din Hong Kong şi încălcări ale dreptului internaţional.

Lee a supravegheat crearea unei noi forţe speciale de poliţie menită să pună în aplicare aşa-zisa lege a securităţii naţionale, impusă Hong Kong-ului de regimul de la Beijing.

Ca răspuns la decizia YouTube, Lee a spus că sancţiunile americane ce i-au fost impuse (aplicate iniţial în august 2020 de Oficiul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine sub secretarul de atunci Steven Mnuchin) sunt nedrepte. „Aşa-zisa sancţiune impusă de guvernul SUA din cauza muncii mele de apărare a securităţii naţionale este nerezonabilă, agresează şi are rolul de a face în mod deliberat presiuni asupra mea”, a spus el într-o conferinţă de presă, miercuri după-amiază.

Într-o declaraţie dată de Washington Post, Google a spus că a luat măsura „...conform legilor aplicabile privind sancţiunile SUA şi aplică politicile aferente conform termenilor şi condiţiilor sale. După examinare şi în conformitate cu aceste politici, am terminat canalul Youtube Johnlee2022”.

Între timp, un purtător de cuvânt al Meta (cunoscut anterior ca Facebook) a declarat că Lee poate continua să folosească paginile sale de campanie pe Instagram şi Facebook având însă o „prezenţă demonetizată”, adăugând că a luat, de asemenea, măsuri pentru a preveni monetizarea paginilor.

Decizia de a cenzura pagina YouTube a lui Lee probabil că nu va avea un impact prea mare asupra campaniei sale, deoarece el este singurul candidat aprobat de Partidul Comunist Chinez pentru a candida la funcţia supremă a oraşului, în alegerile de pe 8 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură