Zaharova, după semnarea Parteneriatului de Securitate şi Apărare RM-UE: Bruxelles-ul pregăteşte în mod activ Moldova pentru rolul de o „nouă Ucraina”

Propaganda Kremlinului devine din ce în ce mai muşcătoare la adresa Chişinăului
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe (Captură ecran)
Maria Maevschi
24.05.2024

„Bruxelles-ul şi Washington-ul din culise, pregătesc în mod activ Moldova pentru rolul de o ʻnouă Ucrainăʼ, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, după semnarea Parteneriatului pentru Securitate şi Apărare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. În declaraţia sa, Zaharova, supranumită în presa rusă de opoziţie „gura lui Lavrov”, a făcut referire la anumiţi „experţi independenţi” de la Chişinău, fără, însă, să dea niciun nume.

„Ţinând cont de cursul de integrare în structurile euro-atlantice, luat de conducerea moldovenească, precum şi de faptul că Uniunea Europeană s-a transformat de mult timp într-o anexă a NATO, nu există nici o îndoială că semnarea acordului menţionat mai sus are ca scop, de fapt, ʻatragereaʼ în continuare a Moldovei în alianţă, militarizarea republicii şi erodarea statutului de neutralitate consacrat în Constituţie.

Poate că totul este mai cinic şi chiar mai rău. În ceea ce priveşte Ucraina, Washington a decis, cel puţin, să o distrugă prin metode legate de naţionalism, transformându-le în confruntări naziste între oameni de naţionalităţi diferite. Aici (în R. Moldova, n.r.) este vorba despre rescrierea, până acum nepracticată, a oamenilor după naţionalitate şi repartizarea către o altă naţionalitate, alt grup etno-cultural. Chiar dacă este apropiat”, a afirmat Zaharova în cadrul tradiţionalei conferinţe de presă organizată săptămânal la Moscova .

Făcând, a câta oară, referire la decizia autorităţilor de la Chişinău, în persoana guvernării PAS, de a înlocui la 16 martie 2023, cu votul a 58 de deputaţi, sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă” cu sintagma „limba română” în toată legislaţia Republicii Moldova, Zaharova a menţionat că nu-şi aminteşte să fi auzit undeva ca unul stat să-i fie reatribuită limba altui stat.

De menţionat este totuşi, faptul că „limba moldovenească”, diferită de „limba română” a fost un concept inventat de bolşevicii români refugiaţi la Odesa în anii 1919-1920, scrisă atunci cu grafie chirilică. Astfel, „limba moldovenească” a devenit denumirea dată limbii române în Moldova sovietică, denumire folosită şi după proclamarea independenţei din 1991 în articolul 13, alineatul 1 din Constituţia Republicii Moldova, însă funcţionând în baza grafiei latine.

Cu toate că fiecare al patrulea moldovean deţine cetăţenia României, nefiind obligaţi de nimeni să o redobândească, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe continuă vechea retorică a Kremlinului, afirmând că cetăţenii Republicii Moldova ar fi fost „forţaţi să îşi atribuie o altă naţionalitate, să recunoască faptul că naţionalitatea lor nu exista în principiu şi că acum trebuie să se numească o altă naţionalitate”.

Nemulţumită că Moldova se apropie tot mai mult de Uniunea Europeană, atât în plan economic, cât şi de securitate, Maria Zaharova acuză Occidentul că ar fi colonialist, în timp ce anume Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, Putin declarând atunci că îşi doreşte să refacă Uniunea Sovietică, din care a făcut parte şi Republica Moldova.

„Istoria arată că „acţiunea” Occidentului, bazată pe experienţa sa colonială de secole (în mare parte rasistă), nu a adus niciodată prosperitate, stabilitate, securitate sau dezvoltare, celor care au primit ajutorul său. Totul s-a sfârşit, de regulă, tragic. Sunt sigur că acest lucru este pe deplin valabil şi pentru Moldova. Dar, în acelaşi timp, observ că oamenii din Moldova, cetăţenii săi, reprezentanţi ai diferitelor naţionalităţi şi grupuri naţionale şi culturale, se opun în mod activ. Ei nu permit ca împotriva lor să fie comisă această blasfemie”, a mai declarat Maria Zaharova.

Afirmând că moldovenii s-ar opune politicilor guvernării de la Chişinău, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe se referă, cel mai probabil, la oamenii aduşi în mod organizat cu autocare şi plătiţi pentru participare la aşa numitele proteste anti-guvernamentale organizate de oamenii apropiaţi pro-rusului oligarh fugar Ilan Sor.

Despre faptul că oamenii aduşi la „proteste” erau plătiţi, s-a lăudat chiar Ilan Sor pe pagina sa de Facebook, menţionând că astfel are el grijă de moldoveni, după ce în 2014, împreună cu un alt oligarh fugar, Vlad Plahotniuc, au devalizat sistemul bancar din Republica Moldova şi au furat un miliard de dolari, echivalentul a 12% din PIB-ul statului la acea vreme. Acum însă, Sor face politica Republicii Moldova, de la Moscova unde şi-a lansat recent şi un nou bloc politic „Pobeda” (Victorie) cu care intenţionează să participe la alegeri, cu scopul de a preluat puterea şi a face pe plac Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor