Zece morţi în Niger după ultimul număr Charlie Hebdo

(youtube.com)

Ultimul număr al publicaţiei Charlie Hebdo, în care profetul Mahomed a fost caricaturizat din nou, a fost tipărit şi (vândut) în milioane de exemplare şi va aduce publicaţiei franceze circa 10 milioane de euro. Nigerului i-a adus, însă, 10 morţi.

Cinci persoane au murit sâmbătă, la Niamey, iar alte cinci vineri, la Zinder, în urma protestelor violente izbucnite după publicarea unei caricaturi cu profetul Mahomed în ediţia de miercuri a Charlie Hebdo, a anunţat preşedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, relatează Mediafax.

"La Niamey, bilanţul este de cinci morţi, cu toţii civili, dintre care patru ucişi în biserici şi baruri", a declarat preşedintele Nigerului.

Un alt corp "calcinat" a fost găsit sâmbătă dimineaţa într-o biserică din Zinder, unde patru persoane au murit în urma violenţelor de vineri, a mai precizat preşedintele.

Potrivit BBC, Mahamadou Issoufou, a fost unul din cei şase şefi de stat din Africa care au luat parte la marşul unităţii din Paris ce a avut loc după atentatul de la Charlie Hebdo.

Reamintim că vineri şi sâmbătă în Nigerul a fost scena unor proteste violente în urma cărora zece biserici au fost incendiate de protestatari. De asemenea, au fost incendiate numeroase baruri, hoteluri, magazine de băuturi sau diverse magazine aparţinând unor non-musulmani sau având însemne ale unor întreprinderi franceze. Protestatari au atacat şi centrul cultural francez.

Protestele au izbucnit după ce miercuri, Charlie Hebdo, care anterior atentatului de la Paris apărea în aproximativ 60.000 de exemplare, a fost tipărit în cinci milioane de exemplare. Pe prima pagina a publicaţie "trona" un desen cu profetul Mahomed plângând, în timp ce ţinea o pancardă cu mesajul "Eu sunt Charlie", ceea ce a stârnit revolta musulmanilor.

Se estimează că viitoarea ediţie Charlie Hebdo va avea şapte milioane de exemplare. Preţul unui exemplar se ridică, potrivit presei, la 3 euro.

Potrivit France Presse, în noiembrie 2014, Charlie Hebdo, ale cărui vânzări de 28.000 de exemplare pe săptămână nu acopereau plata salariilor, lansase un apel la donaţii pentru a supravieţui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe