Zeci de milioane de americani din zonele de coastă vor avea de 10 ori mai multe zile de inundaţii pe an până în 2050 [VIDEO]

Inundaţii în Missouri, USA, la sfârşitul lunii iulie
Inundaţii în Missouri, USA, la sfârşitul lunii iulie (Youtube - captură ecran)

Se preconizează că peste 56 de milioane de persoane care locuiesc de-a lungul coastei de est a SUA şi a Golfului Mexic vor avea parte de cel puţin 10 ori mai multe zile de inundaţii cauzate de maree înaltă până în 2050, din cauza creşterii nivelului mării ca urmare a schimbărilor climatice.

Potrivit Daily Mail, avertismentul a fost dezvăluit într-un raport al Asociaţiei Naţionale de Administraţie Oceanică (NOAA), care a constatat că aceste regiuni au înregistrat o creştere de peste 150% a numărului de zile de inundaţii cauzate de maree înaltă (HTF) începând cu anul 2000.

Deşi există zeci de comunităţi de coastă aflate în pericol, se aşteaptă ca oraşele din Virginia şi Texas să fie cel mai grav afectate, cu până la 124 de zile în plus pe an în care apa se scurge pe străzi şi ţâşneşte din canalele de scurgere a apelor pluviale - se preconizează că Eagle Point şi Galveston Bay, Texas, vor avea până la 230 de zile în 2050, faţă de cele cinci-şase zile de inundaţii HTF pe an din prezent.

Întrucât se preconizează că nivelul mării va creşte cu un metru în următorii 25 de ani, până în 2050 se aşteaptă ca oraşele de coastă din întreaga naţiune să înregistreze în medie între 45 şi 70 de inundaţii pe an - în comparaţie cu cele între trei şi şapte estimate în 2023.

În zonele de coastă trăiesc 87 de milioane de persoane, adică 29% din populaţia SUA, dintre care peste 41 de milioane în zona Atlanticului şi 32 de milioane în zona Pacificului.

Aceste statistici au fost publicate în raportul anual al NOAA privind creşterea nivelului mării, care arată că inundaţiile de-a lungul Oceanului Atlantic şi a coastei Golfului au loc acum de două ori mai frecvent decât în urmă cu 22 de ani.

Mareea înaltă diferă de inundaţiile asociate cu dezastrele naturale, deoarece nu sunt la fel de catastrofale, dar evenimentele ar putea forţa oamenii care locuiesc în comunităţile de coastă să îşi abandoneze casele şi să se mute mai mult în interiorul uscatului.

HTF, cunoscut şi sub denumirea de "mareea rege", "neplăcere" sau inundaţii de "zi însorită", sunt definite atunci când mareele ating între 1,75 şi doi metri peste media zilnică a mareei înalte şi încep să se reverse pe străzi sau să izbucnească din canalele de scurgere a apelor pluviale.

"Pe măsură ce creşterea nivelului mării continuă, inundaţiile dăunătoare care se produceau în urmă cu zeci de ani doar în timpul unei furtuni se întâmplă acum mai regulat, cum ar fi în timpul unei luni pline sau cu o schimbare a vânturilor sau curenţilor predominanţi", a transmis NOAA într-un comunicat de presă.

Eagle Point, în Golful Galveston, Texas, care a înregistrat până la 30 de zile de HTF în 2020, dar cu creşterea nivelului mării, ar putea înregistra până la 230 de zile până în 2050.

Trei locaţii diferite monitorizate de NOAA au egalat sau au depăşit zilele HTF anterioare din mai 2021 până în aprilie 2022.

Pe coasta atlantică, Reedy Point, Delaware, şi-a depăşit recordul anterior cu şase evenimente, iar Springmaid Pier, Carolina de Sud, lângă Myrtle Beach, şi-a egalat recordul din 2021 cu 11 evenimente de inundaţii cauzate de maree înaltă.

Iar pe insula Kwajalein, în Pacific, s-a observat că au fost patru zile de HTF, de asemenea, cu un eveniment mai mult decât în 2021.
Inundaţiile HTF mai mici de-a lungul coastei de vest şi a insulelor americane din Pacific se datorează însă efectelor persistente ale La Niña - dar acest lucru este doar temporar.

Acesta este un eveniment meteorologic periodic care afectează traiectoria furtunilor de coastă şi care aduce o temperatură de suprafaţă a oceanului mai rece decât în mod normal şi o înălţime a mării mai mică decât în mod normal de-a lungul unor părţi ale Oceanului Pacific, inclusiv în vestul SUA.

Nicole LeBoeuf, director al Serviciului naţional pentru oceane al NOAA, a declarat: "Coastele de est şi de golf se confruntă deja cu de două ori mai multe zile de inundaţii cauzate de mareea înaltă în comparaţie cu anul 2000, inundând ţărmurile, străzile şi subsolurile şi deteriorând infrastructura critică. Pe măsură ce nivelul mării continuă să crească, NOAA se angajează să colaboreze cu comunităţile de coastă pentru a le oferi informaţiile şi instrumentele de care au nevoie pentru a aborda problema, atât acum, cât şi în anii următori".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură