Zelenski, despre un eventual atac din Transnistria: Poate fi o provocare, dar nu vedem o mare ameninţare acolo

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (Captură ecran)

Ucraina nu consideră o ameninţare serioasă posibilitatea ca o unitate militară rusă să avanseze de pe teritoriul Transnistriei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în interviul acordat postului italian de televiziune Rai 1.

"Ar putea avea loc un atac în Transnistria, unde 100% din populaţia de acolo este controlată de Rusia. Trupele de acolo sunt atât localnici, cât şi ruşi. Pot exista până la 15 mii de oameni, dar aceştia nu sunt foarte pregătiţi. Ei nu au graniţe cu Federaţia Rusă, ci doar cu noi şi cu Moldova. Ei pot primi trupe suplimentare doar pe cale aeriană, pe mare etc.", a spus Zelenski.

"Această parte a grupului, dacă pleacă, nu ne este foarte frică de ei, pentru că maxim 3.000 de oameni din cei 15.000 de acolo ştiu să lupte. Poate fi periculos, dar nu vedem ameninţări foarte mari acolo", a adăugat preşedintele.

Reamintim că, în ultima perioadă, Transnistria acuză frecvent aşa-zise atacuri teroriste pe teritoriul ei. Însă, ucrainenii au atras atenţia, inclusiv prin vocea preşedintelui Zelenski, că exploziile repetate din Transnistria sunt opera serviciilor secrete ruse care vor să destabilizeze situaţia din regiune şi să ameninţe Moldova.

Totodată, experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului susţin că din comentariile şefului Republicii Populare Doneţk şi ale altor oficiali ruşi şi împuterniciţi se ridică posibilitatea ca Putin să recunoască autointitulata Republică Moldovenească Transnistria, aşa cum a recunoscut republicile populare Doneţk şi Luhansk. Transnistria ar putea apoi să ceară protecţie suplimentară din partea Rusiei, iar Putin ar putea încerca să trimită unele forţe sau capacităţi suplimentare în Transnistria. Orice astfel de activităţi ar creşte foarte mult tensiunile şi temerile în Republica Moldova şi în România vecină, punând presiune suplimentară asupra NATO, oferindu-i eventual lui Putin o "victorie" ieftină şi distrăgând atenţia de la lupta pe care Rusia o desfăşoară în estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne