Zelenski restricţionează cazinourile online. Cauza - dependenţa soldaţilor de jocurile de noroc

(Joe Raedle / Getty Images)
Redacţia
23.04.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat noi restricţii asupra cazinourilor online din Ucraina, inclusiv limite de publicitate şi interzicerea soldaţilor de a juca în timpul războiului, transmite POLITICO.

Noile reglementări, prevăzute într-un decret al Consiliului ucrainean pentru Securitate de Stat şi Apărare, au fost adoptate după ce Pavlo Petricenko, un activist proeminent şi militar al armatei ucrainene, a lansat o campanie care evidenţiază dependenţa de jocurile de noroc în rândul soldaţilor şi i-a cerut lui Zelenski să impună controale mai stricte asupra cazinourilor online. Pavlo Petricenko a murit în luptă la 15 aprilie.

"Militarii au fost departe de familiile lor pentru al treilea an, în condiţii stresante şi fără posibilitatea de a se odihni pe deplin, aşa că sunt deosebit de vulnerabili din punct de vedere psihologic. Pentru mulţi, jocurile de noroc devin singura modalitate de a face faţă stresului şi, prin urmare, provoacă rapid dependenţa de dopamină şi le slăbeşte autocontrolul", explica Petricenko în textul petiţiei sale.

"Există cazuri în care militarii dependenţi de jocuri îşi cheltuiesc toţi banii pe jocuri şi contractează microcredite, îndatorându-se astfel pe ei şi familiile lor", a mai avertizat Petricenko.

Noile reguli vor obliga operatorii de jocuri de noroc să limiteze durata sesiunilor de joc, numărul de conturi pe care le poate înregistra un utilizator, precum şi suma pe care o persoană o poate juca în fiecare zi.

Restricţiile urmează să intre în vigoare peste o lună. Cu toate acestea, unii experţi au susţinut că multe dintre restricţiile din acest ordin existau deja într-o lege care legaliza jocurile de noroc pe care Ucraina a adoptat-o în 2020, după o interdicţie de un deceniu.

Mikita Bondariev, expert ucrainean în sectorul jocurilor de noroc, a declarat că în 2020 guvernul a prioritizat veniturile bugetare în detrimentul limitării exploatării dependenţei de jocurile de noroc şi a reducerii infracţiunilor şi fraudelor legate de jocurile de noroc.

"Legalizaţi ce doriţi - dar trebuie să vă gândiţi mai întâi la oameni. Legalizaţi în acele volume pe care voi, ca stat, sunteţi capabili să le controlaţi şi să le reglementaţi în mod eficient", a menţionat el.

În consecinţă, a declarat Bondariev, este la fel de puţin probabil ca noul ordin să aibă un impact, deoarece guvernul încă nu a creat un sistem eficient de monitorizare online a jocurilor de noroc.

"Fără acesta, toate aceste restricţii vor funcţiona doar pe hârtie".

În 2023, numărul persoanelor aflate în registrul de stat al dependenţilor de jocuri de noroc, care le interzice accesul la cazinourile online, a crescut de la 450 la 3.700, potrivit Comisiei ucrainene pentru reglementarea jocurilor de noroc şi a loteriilor.

Cu toate acestea, este probabil ca această listă să subestimeze cifra reală, deoarece îi include doar pe cei care îşi adaugă numele în mod voluntar sau care sunt obligaţi să facă acest lucru de către o instanţă.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, va fi acuzat de interzicerea jocurilor de noroc de către personalul militar în timpul războiului actual al ţării cu trupele ruse invadatoare.

Cu toate acestea, Maksim Skubenko, director executiv al ONG-ului VoxUkraine şi sergent în Brigada a 5-a de asalt separat din Kiev, care luptă acum în apropiere de Bakhmut, a declarat că interdicţia nu va funcţiona.

"Interdicţia ar putea chiar înrăutăţi situaţia", a spus el, subliniind că există deja cazinouri ilegale. O soluţie mai bună, a susţinut el, ar fi creşterea nivelului de educaţie financiară a personalului militar.

Deşi Skubenko nu a fost niciodată interesat de cazinourile online, el şi-a amintit că, atunci când a servit în cadrul Forţelor de Apărare Teritorială din regiunea Kiev, mai multe persoane din unitatea sa jucau des.

"Dar nimeni nu a jucat în timpul ostilităţilor active. Pur şi simplu nu era timp deloc", a specificat el.

"Trebuie să existe o persoană în fiecare unitate care să ştie ce se întâmplă cu militarii, care să ştie care este starea lor psihologică, ce citesc şi ce joacă în timpul liber. Comandamentul ar trebui, de asemenea, să identifice luptătorii care pot fi numiţi lideri de opinie în armată şi să coopereze cu ei. Pentru că alţi soldaţi ascultă cuvintele lor", a adăugat el.

Salariile lunare ale soldaţilor ucraineni variază între 30.000 şi 100.000 UAH (între 700 şi 2.350 de euro), în funcţie de rangul militar şi de performanţa în luptă, în vreme ce salariul minim în Ucraina este de 8 000 UAH (190 €).

Guvernul ucrainean a alocat peste 862 de miliarde UAH (20 de miliarde de euro) din fondurile de stat în 2024 pentru salariile militare - cea mai mare parte a cheltuielilor de apărare ale ţării pe care Kievul trebuie să le acopere fără ajutor extern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor