Ziar maghiar pro-guvernamental sugerează că Roşia Montană ar aparţine Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Ziarul maghiar pro-guvernamental Magyar Nemzet a publicat duminică un text în care sugerează că Roşia Montană ar aparţine Ungariei. Întrebându-se "de când aparţine Roşia Montană de România?", publicaţia de la Budapesta speră că "cele 300 tone de aur şi 1.600 tone de argint vor rămâne în pământul natal", informează G4Media.

Sursa citată mai arată că, în textul publicat, ziarul maghiar apropiat de guvernul premierului Viktor Orban menţionează că rezerva de aur a Ungariei este în acest moment de 94,5 tone.

Iată textul integral publicat:

Conform standardelor maghiare din prezent, în zilele noastre nu este simplu să se înţeleagă ce înseamnă că un stat să dispună de mine de aur proprii. Cu toate acestea, Transilvania şi munţii înalţi erau, de asemenea, bogate în metale preţioase. pe timp de pace, numai în zona din jurul vechii Roşia Montană, existau 300 de companii miniere şi 800 de mori de prelucrare a minereului.

În urmă cu peste 110 de ani, zona Munţilor Apuseni, care ascundeau rezerve foarte mari de metale preţioase, răsuna de zgomotul acestor mori. În Roşia Montană, aflată în „pătratul aurului” nu exista încă noţiunea de minerit prin cianuri sau prin distrugerea naturii din jur, respectiv a culturii. Umbra acestei distrugeri se vede tot mai des de la an de an în acest oraş minier cu un mare trecut istoric, care a fost stăpânit de agatârşi, popor de origine scitică, în urmă cu peste 2500 de ani, înaintea lui Hristos, potrivit celebrului geolog Ferenc Wanek.

Trebuie să menţionăm aici şi poezioara lui Octavian Goga „Munţii noştri aur poartă, Noi cerşim din poartă-n poartă”, aplicată pe ilustraţia care însoţeşte acest material şi despre care se suspectează că a fost scrisă după tratatul de la Trianon. Începutul poeziei spune multe aici, deoarece nu trebuie decât să ne punem întrebarea: De când aparţine Roşia Montană de România?

Rezerva de aur a Ungariei este în prezent de 94,5 tone. Prin urmare, să sperăm, cel puţin până când roata morii de aur a istoriei se va întoarce, că cele 300 tone de aur şi 1.600 tone argint vor rămâne în pământul natal, respectiv resursele de platină şi molibden pe care le exploatează companiile străine.