Zimbabwe va adopta yuanul ca mijloc oficial de plată

Cetăţenii din Zimbabwe vor putea în curând să cumpere în yuani, în condiţiile în care guvernul ţării a anunţat că va adoptat moneda chineză. Măsura a fost luată după ce Beijingul a anulat o datorie de 40 milioane de dolari pentru Zimbabwe.
Yuani.
Yuani. (Captură Foto)

China a devenit cel mai mare investitor din Zimbabwe, care a fost ocolit de Occident datorită situaţiei drepturilor omului şi recesiunii puternice care a început în 1999.

“Ei [China] au declarat că ne anulează datoriile, care ajung la scadenţă în acest an. [În plus], ne aflăm în proces de finalizare a instrumentelor datoriilor şi de calculare a datoriilor”, a declarat ministrul Patrick Chinamasa.

Zimbabwe a renunţat la propriul său dolar în 2009 după hiperinflaţia care a zguduit ţara, moneda sa devenind inutilizabilă. De atunci, ţara a folosit mai multe valute străine, inclusiv dolarul american, moneda euro şi randul sud-african.

Conform ziarului The Guardian, yuanul chinez a fost deja adăugat în coşul de valute străine folosit din 2009, dar până acum nu a fost aprobat pentru tranzacţii publice.

Acordul marchează cea de-a doua acţiune majoră în 2015 din partea Chinei pentru preşedintele Robert Mugabe, după ce acesta a fost numit câştigătorul din acest an al Premiului Confucius pentru Pace, sau alternativa Chinei pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Cu acest premiu, Mugabe s-ar fi alăturat altor laureaţi precum Vladimir Putin (2011), Kofi Annan (2012) şi Fidel Castro (2014). Dar liderul statului Zimbabwe a decis să nu se prezinte la ceremonie după ce a aflat că premiul nu a fost aprobat oficial de Beijing.