Ziua 97. Marş spre Parlament. "Politicienii noştri sunt preocupaţi doar de a graţia corupţii, de a da liber la furat!"

Politicienii la putere nu au înţeles nimic după mai bine de trei luni de proteste şi continuă să-şi facă o prioritate din apărarea corupţilor, susţin protestatarii #rezist, care s-au revărsat din nou în Stradă.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Puţin dupa ora 22:00, protestul de lângă Parlament se apropia de final, cetăţenii pregătindu-se de plecare după ce le-au transmis parlamentarilor - care mâine ar urma să voteze legea graţierii - mesajul: "România cere fără graţiere!"

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: În jurul orei 21:40 cei circa 1000 de protestatari ajunşi lângă Parlament au intonat imnul României şi au aprins, în noapte, luminile telefoanelor mobile şi lanternele. "România, trezeşte-te!" şi "România cere fără graţiere!", s-a scandat după imn.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Coloana de protestatari a ajuns, în jurul orei 21,20 în dreptul Parlamentului, pe o porţiune dinspre Parcul Izvor, Piaţa Constituţiei fiind ocupată de un salon auto-moto. "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", "Nu scăpaţi!" , "Plouă, ninge, uniţi vom învinge!", "Asta-i casa noastră, nu e casa voastră!", "România cere fără graţiere!", "Şerban Nicolae, merge la pârnaie!"

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: "Pui de hoţi şi de mafioţi!" şi "Nu scăpaţi!", strigă protestatarii care se apropie acum de Parlament.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Protestatarii au trecut de Piaţa Unirii şi-şi continuă drumul spre Parlament. "Ce vrem noi e şi pentru voi!", e mesajul pe care-l scandează oamenii pentru cei de acasă în timp ce politicienilor le transmit: "DNA, să vină să vă ia!" şi "Parlament penal, marş la tribunal!"

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Finalmente, protestatarilor li s-a dat voie să îşi continue marşul pe prima bandă a bulevardului.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Înaintarea protestatarilor a fost oprită la intersecţia N. Bălcescu cu C.A. Rosetti. Cum sunt prea mulţi ca să meargă fluent pe trotuar, oamenii cer să se deplaseze pe prima bandă a bulevardului, dar jandarmii nu îi lasă. "Nu plecăm!", se scandeză.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Marşul protestatarilor spre Parlament s-a desfăşurat pe trotuar, deşi aceştia ar fi vrut să se deplaseze pe carosabil. Constrângerea de a se înghesui pe trotuar a tensionat spiritele, în mulţime auzindu-se frecvent scandarea "Jandarmeria, apără hoţia!"

"Păcat, păcat de sângele vărsat!", "DNA să vină să vă ia!", "PSD, ciuma roşie!", scandează mulţimea. Numărul participanţilor la marş se ridică la circa 700 de persoane.

* * *

Câteva sute de protestatari s-au strâns, duminică, în ciuda ploii, în Piaţa Victoriei, de unde în jurul orei 19.50 au pornit în marş spre Parlamentul în care miercuri, Comisia Juridică a Senatului aproba o serie de amendamente la legea graţierii menite să îi scoată de după gratii pe corupţi.

Revoltaţi că aleşii ţării continuă să îşi facă o prioritate din graţieri în loc să se preocupe de adevăratele probleme ale naţiei: Sănătatea, Educaţia, Infrastructură etc., oamenii au ieşit în stradă chiar dacă joi (în urma unui protest spontan la care au luat parte circa 2000 de persoane) senatorii jurişti au dat un pas în spate, revenind asupra deciziei de a graţia faptele de corupţie. Informaţii aici.

Temerile protestatarilor sunt că pasul în spate din Comisia Juridică e doar parte a unei stratageme şi că luni, când legea graţierii va intra la vot, românii s-ar putea trezi cu noi (sau vechi) amendamente în folosul corupţilor. Merită reamintit că proiectul legii graţierii, aşa cum a plecat de la Guvern la Parlament, se referă la graţierea de fapte, nu de pedepse, cum ar fi firesc. Mai mult, ultimul articol din proiectul de lege se referă la toate faptele comise până la data de 18 ianuarie 2017, ceea ce este dubios, explica recent judecătorul Cristi Danileţ, căci dacă se referă la fapte, asta înseamnă că vizează şi dosarele aflate pe rolul instanţelor, pentru care se vor da hotărâri peste ani de zile. Aşadar, cetăţenii s-au mobilizat şi încearcă să reamintească puterii ca românii nu sunt dispuşi să mai tolereze hoţia, minciuna şi corupţia.

"Sunt aici pentru că mă preocupă ceea ce se întâmplă în politica noastră şi mă preocupă faptul că încă se întâmplă lucruri de neacceptat, că încă politicienii noştri sunt procupaţi doar de a graţia corupţii, de a da liber la furat, de a scoate din puşcării pe cei care ne-au furat ani de zile şi de a evita să-i bage în puşcării pe cei care ne fură de 27 de ani.

Eu nu mai am niciun fel de încredere în politicienii noştri şi atunci când fac un pas înapoi nu mă gândesc decât că îşi iau avânt să vină cu o nouă forţă şi cu o nouă decizie şi mai gravă şi mai împotriva poporului!", declară o protestatară.

În asentiment cu ea, o altă tânără susţine că retragerea unor amendamente nu este suficientă ci legea graţierii trebuie să dispară total de pe agenda politicienilor.

"(Politicienii la putere n.r.) nu au înţeles nimic. Au demonstrat-o foarte clar că nu. Din punctul nostru de vedere această lege a graţierii ar trebui să dispară cu totul din atenţia lor şi să se canalizeze pe ceea ce au spus că fac în campania electorală. Au venit cu un program electoral, pe acela trebuie să-l respecte. Ei din momentul în care au venit la putere au făcut orice altceva decât să se ocupe de programul de guvernare", declară tânăra.

"Am revenit pentru că există un pericol destul de mare ca în următoarea săptămână să treacă totuşi acele amendamente şi după aceea e destul de greu ca să mai oprim acest tăvălug. Vrem să dăm un semnal de alarmă, să le spunem că nu e ok ce se întâmplă şi că nu vrem să se mai întâmple ce a fost în februarie", declară un alt protestatar.

Merită remarcat că mulţi dintre protestatari purtau la piept mici cartoane roşii cu mesajul "În atenţia Jandarmeriei! Materiale de propagandă", aluzie la faptul că, pe 4 mai, chiar în seara când lumea ieşea în stradă revoltată de adoptarea amendamentelor vizând graţierea corupţilor, o tânără protestatară s-a trezit cu poliţişti în civil percheziţionându-i maşina, pe motiv că ar împarţi materiale de propagandă. Informaţii aici

Printre protestatari s-a numărat şi îndrăgitul cântăreţ Tudor Chirilă, care, reamintim, de-a lungul timpului a luat constant poziţie contra corupţiei, militând pentru implicarea civică a tinerilor în schimbarea în bine a societăţii.

"Cred că este important să fim egali cu noi. Adică, dacă ceea ce ne-a adus în Piaţă în februarie nu ne aduce acum aici înseamnă că nu suntem egali cu noi pentru că ceea ce au vrut ei să facă în februarie este egal cu ceea ce vor să facă zilele astea. Şi atunci răspunsul cred că trebuie să fie acelaşi.

(...) Eu sunt aici să fiu împăcat cu mine. Mâine când se va întâmpla poate ceva ce lumea va regreta şi dacă vor vota în plen legea graţierii corupţilor, oamenii or să regrete, iar mie nu prea îmi place să regret în viaţă şi atunci sunt aici", a declarat Tudor Chirilă.

* * *

"Duminică, e ziua în care trebuie să le spunem parlamentarilor, mai tare decât oricând: #VĂVEDEM! Şi trebuie să îi facem să înţeleagă că, atunci când vor vota în plen amendamentele lui Şerban Nicolae şi Traian Băsescu (de fapt resuscitarea OUG 13), ochii noştri vor fi aţintiţi asupra lor. Unii dintre ei au impresia că, dacă nu suntem în faţa lor fizic înseamnă că nu suntem atenţi. A venit vremea să le arătăm că nu e aşa", a fost mobilizarea la protest lansată pe pagina comunităţii Corupţia Ucide.

Organizatorii evenimentului i-au invitat pe cetăţeni să aducă cu ei la protest o fotografie a lor.

"Poate fi şi de când eraţi mai tineri, poate fi şi din profil, important e să vă reprezinte. Le prindem pe toate de gardul Palatului Parlamentului. "Zidul #VăVedem" va fi primul lucru pe care parlamentarii îl vor vedea luni, atunci când vor sosi la şedinţa de plen. Şi vor şti că mii de oameni sunt, încă, acolo. Sfatul nostru e să prindeţi fotografiile cu scotch de partea metalică sau să le sprijiniţi de zid. În acest fel, nu putem fi acuzaţi de distrugere, iar imaginea finală va fi una de maxim impact. Şi, tot pentru maxim impact, SHARE!", precizau organizatorii.