Ziua Drepturilor Omului la Chişinău: Practicanţii Falun Gong denunţă persecuţiile Chinei

Ambasada Chinei de la Chişinău
Ambasada Chinei de la Chişinău (Epoch Times)

De Ziua internaţională a drepturilor omului practicanţii Falun Gong din Moldova au protestat paşnic, dorind să informeze opinia publică despre ororile comise de către autorităţile partidului-stat din China.

Astfel, pe 10 decembrie, practicanţii au stat timp de două ore în faţa Ambasadei Chinei din Chişinău, deşi a fost o zi ploioasă. Ei au ieşit în stradă pentru a denunţa persecuţiile la care sunt supuşi membrii acestei mişcări spirituale în China, acţiunea de protest paşnic fiind organizată de Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong din Republica Moldova în sprijinul colegilor lor din China, persecutaţi de peste 15 ani de Partidul Comunist Chinez (PCC).

Întrebată de un reporter Epoch Times despre semnificaţia protestului, preşedinta Asociaţiei Falun Dafa din Moldova, Tatiana Chiriac, a declarat:

”Asociaţia Obştească Falun Dafa din Republica Moldova, cu membrii şi susţinătorii săi, se află în faţa Ambasadei Chinei pentru a protesta paşnic şi a supune atenţiei încă o dată persecuţiile inumane la care sunt supuşi discipolii Falun Dafa în China, de 15 ani. Considerăm o ilegalitate enormă faptul că practicanţii Falun Gong din China sunt persecutaţi pentru convingerile lor, doar pentru faptul că respectă principiile Adevăr, Compasiune, Toleranţă şi cred că toate organizaţiile de drepturile omului, inclusiv guvernele ţărilor urmează să ridice această întrebare şi să ceară guvernului Chinei încetarea persecuţiilor împotriva prizonierilor de conştiinţă din China, deoarece acesta este cel mai imoral lucru şi cea mai gravă crimă a societăţii moderne.”

"Potrivit medicilor grupului umanitar global ”Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe” (DAFOH), o organizaţie fondată şi condusă de medici de diverse specialităţi din întreaga lume, este categoric necesar să fie oprite practicile ilegale de recoltare de organe de la prizonierii de conştiinţă din China (...) Cea mai mare problemă actuală ridicată de DAFOH este recoltarea ilegală de organe de la practicanţii Falun Dafa din China şi de la alţi prizonieri de conştiinţă”, a mai adaugat Tatiana Chiriac.

Tudor Tănase, unul dintre susţinătorii respectării drepturilor practicanţilor Falun Dafa din China, a spus: ”Cu mare regret (am aflat că - n.r) în prezent, în China este persecutată o astfel de practică care are la bază trei principii, Adevăr, Compasiune şi Toleranţă, şi o moralitate înaltă.”

Genocidul condus de partidul comunist chinez a fost expus de nenumărate organizaţii de drepturile omului şi ONU începând cu anul 2006, după ce reputatul avocat de drepturile omului David Matas, şi fostul secretar de stat al Canadei pentru regiunea Asia-Pacific, David Kilgour, au efectuat o anchetă în legătură cu acuzaţiile privind recoltarea de organe de la deţinuţii Falun Gong. Bazându-se pe dovezi amănunţite, raportul lor a concluzionat că acuzaţiile erau adevărate şi că zeci de mii de practicanţi Falun Gong sunt ucişi pentru organele lor .

Menţionăm că în prezent Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong Moldova din Republica Moldova se confruntă cu o serie de dificultăţi în activitatea lor, deoarece au fost acţionate în judecată de către Asociaţia Echitate, condusă de consilierul socialist din municipiul Chişinău, Elena Hrenova, în scopul de a fi lichidate. Instanţele de judecată au acceptat cererea şi au dispus dizolvarea asociaţiilor. La 10 decembrie, procesele de judecată urmau să fie judecate în ordine de recurs de către Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) de la Chişinău, însă au fost amânate pentru a treia oară, din motive necunoscute, pentru 17 şi 24 decembrie 2014.

Procesul intentat împotriva celor două Asociaţii din Moldova este considerat a fi o gravă încalcare a drepturilor omului, ajungând în atenţia Biroului de la Chişinău al Înaltului Comisar al ONU.

Domnul Claude Cahn, Consilier pentru Drepturile Omului al Înaltului Comisar al ONU a trimis doamnei Chiriac rezultatul opiniei lor juridice prin care se arată că nu există motive pentru dizolvarea asociaţiilor obşteşti Falun Dafa şi Falun Gong din Moldova:

"Dizolvarea organizaţiilor este o încălcare gravă a tuturor acestor drepturi. Cel mai important argument pentru această concluzie este caracterul paşnic general şi stabil al activităţii asociaţiilor şi lipsa de dovezi, care ar indica contrariul", se arată în încheierea scrisorii Consilierului pentru Drepturile Omului al Înaltului Comisar al ONU.