Ziua Internaţională a Obiectelor Zburătoare Neidentificate

(NASA / ESA via Getty Images)

În fiecare an, la 2 iulie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Obiectelor Zburătoare Neidentificate, zi care marchează un eveniment bizar petrecut în noaptea de 2 spre 3 iulie 1947 şi cunoscut sub denumirea de 'incidentul Roswell'.

La Roswell, statul american New Mexico, mii de vizitatori se adună în fiecare an la festivalul dedicat acestui eveniment. Cercetători OZN (UFO), autori de romane ştiinţifico-fantastice şi iubitori ai misterelor Universului susţin prelegeri, vizionează filme şi ascultă muzică. Nu este ocolit nici deja celebrul Muzeu OZN deschis în mica localitate americană.

xxx

Incidentul Roswell rămâne unul dintre cele mai misterioase şi mai controvesate lucruri de pe această planetă. În 1954, în localitatea Roswell, statul american New Mexico, s-a raportat existenţa unui obiect zburător neidentificat în care s-ar fi aflat extratereştri. Mulţi cercetători de OZN-uri cred că nava extraterestră s-a prăbuşit la Roswell şi că forţele militare americane au încercat să ascundă faptul că aceasta a fost recuperată chiar de ei. Armata, pe de altă parte, susţine că singurul obiect recuperat din zonă a fost un balon zburător. În această situaţie, ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 2 spre 3 iulie 1947 la Roswell a născut şi continuă să nască numeroase speculaţii şi păreri controversate.

Scenariul cel mai vehiculat este cel al prăbuşirii unei nave extraterestre în apropierea localităţii Roswell, în iulie 1947. La scurt timp după mediatizarea acestui incident, s-au format două tabere, fiecare susţinând cu tărie propria versiune asupra a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Azi, când se împlinesc 62 de ani de la acest eveniment, circumstanţele incidentului nu sunt complet elucidate. Ufologii şi conspiraţioniştii cred cu tărie că este vorba despre prabuşirea unui OZN, iar scepticii şi reprezentanţii guvernamentali susţin mai multe variante, cea mai populară fiind aceea a prabuşirii unui balon meteorolgic aflat într-o misiune de testare în cadrul unui experiment secret denumit 'Mogul'.

Incidentul Roswell, deşi neelucidat până în prezent, are totuşi o împlinire materială: o întreagă industrie a OZN-urilor s-a dezvoltat în mica localitate americană vizitată anual de mii de turişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură